eur:
395.19
usd:
358.05
bux:
72340.83
2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Sárguló, a szárazság miatt alig fejlődő kukorica a Hajdú-Bihar megyei Hajdúszovát térségében 2022. július 18-án. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleménye szerint a tavalyi év is száraz volt hazánkban, majd idén ez tovább folytatódott és most is tart a csapadékszegény időjárás. A legsúlyosabb aszály az Alföld középső és tiszántúli részén van.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Véget vet az aszálynak a hétvégi esőzés

A vegetáció három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál.

Jelentős mennyiségű eső várható a következő napokban, amelynek hatására nagy eséllyel országszerte véget ér a hosszú aszály és a talaj nagy területen kellően megázik - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Hétfő óta sokfelé hullott 10-25 milliméter eső, az északnyugati országrészben 40 milliméternyi esett, miközben a Pécs-Szekszárd-Kiskunhalas-Mórahalom térség és az Encs-Kisköre vonal kimaradt a nagyobb esőből - ismertették. Az aszály az ország északnyugati felén megszűnt, illetve mérséklődött, délen azonban még tartja magát. A talaj felső 5-20 centiméteres rétege az ország döntő részén átnedvesedett, északnyugaton a mélyebb rétegekbe is jutott, de még bőven van helye a további esőknek.

A hőmérséklet a múlt héten még az ilyenkor szokásosnál 5-7 Celsius-fokkal melegebb volt, 30 Celsius-fok körüli maximumokkal.

A vegetáció három héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál. A napraforgó- és a kukoricaállományok teljesen beértek, elszáradtak, betakarításuk folyamatban van, amelyet a csapadékos idő hátráltat. Az őszi káposztarepce keléséhez a talaj nedvességviszonyai az ország nagyobb részén kedvezővé váltak a körülmények, legalább a fölső néhány centiméteres réteg átnedvesedett, a kelés azonban már ezzel együtt is meglehetősen késői, bár egy hosszú ősz során még megerősödhetnek a tél előtt az állományok.

Az előrejelzés szerint ismétlődő, országos esőre és lehűlésre van kilátás. A csapadék mennyisége szerdáig nagy területen elérheti a 20-50 millimétert, nyugaton meg is haladhatja ezt. Az északnyugati széllel lehűlés érkezik, a legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan felhős, esős északnyugati részeken csak 10, délkeleten 15 fok körül valószínű a hétvégén, majd keddtől 18 és 25 fok körül alakulnak a csúcsértékek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×