eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina
Az árvíz sújtotta bajorországi Reichertshofen település látképe 2024. június 2-án. Németország déli részén a napok óta tartó heves esőzések okoztak árvizeket.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Sven Hoppe

Az első hidegleszakadásokkal beindul a ciklongyár - komoly esők tartanak Magyarország felé

Tóth Tamás meteorológus részletes elemzést tett közzé közösségi oldalán a várható lehűlésről és a csapadékmennyiségről.

Úgy tűnik, hogy egyre inkább valósággá válik, hogy a nagyon meleg Földközi-, Tirrén- és Adriai-tenger felett az első hidegleszakadásokkal beindul a ciklongyár, amely tetemes mennyiségű csapadékot hozhat Magyarországra is - írja a közösségi médiában igen aktív meteorológus.

15 napos előrejelzés alapján azt írja, hogy sok eső közelít.

Hétfőn megérkezik a már nagyon várt, jelentős lehűlés, csapadékkal. Országszerte legalább 6-8 fokot csökken a hőmérséklet.

Két nagy hullámban érkezik az országos eső: az első hétfőn (kedden), a második jövő hét pénteken, szombaton. Mivel a mediterránból érkezik, ezáltal tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy mennyiség ígérkezik, de még az utolsó pillanatokban sem lehet pontos területi eloszlást adni.

A budapesti rácspont 20 mm körüli mennyiséget jelez hétfőre és még legalább ennyit a jövő hétvégére, ami ha valószínűségi átlag, akkor abból nagyon komoly mennyiség is összegyűlhet.

A napok óta, szisztematikusan megjelenő csapadék-előrejezések alapján reálisan nagy területre már most 50-100 mm is összegyűlhet a jövő héten, és ahol beágyazása zivatarok lesznek, ott még ennél is több lehet.

Az Alpok déli oldalán ilyen helyzetben többszáz mm csapadék is összegyűlhet

elsősorban az észak-olasz tartományokban, az osztrák Karintiában, a szlovén Júliai-Alpokban, illetve a Dinári-hegység nyugati oldalán. Már most látszik, hogy ebből komoly árvízes helyzet állhat elő az említett régiókban, a magyarországi folyók a Dráván indulhat el nagyobb árhullám.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×