eur:
394.91
usd:
356.6
bux:
72622.51
2024. szeptember 6. péntek Zakariás
Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke a budapesti ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. épületében tartott sajtótájékoztatón 2024. május 22-én. Nyomtatják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az európai parlamenti képviselők június 9-ei választásának szavazólapjait a nyomdában.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Számos, a választásokkal kapcsolatos változtatást javasol az NVI elnöke

A szavazók számának változása miatt átrajzoltatná az Országggyűléssel néhány választókerület határát a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Nagy Attila erről és további javaslatairól a parlamentnek benyújtott beszámolójában írt.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke újraszervezné a választásban közreműködő munkatársak képzését és vizsgáztatását. Mint az InfoRádióban elmondta, már az idei évi általános választásokra is szintet léptek a szavazatszámláló bizottsági tagok oktatásában, például új videókkal, animációkkal segítették a képzésüket. De emellett szükség van szerinte arra, hogy a választásnapi tudnivalókat még intenzívebben, még mélyebben átadják ezeknek a munkatársaknak. A jövőben erre fognak törekedni, akár olyan javaslatok megfogalmazásával is, hogy egy vizsga vagy egy apróbb ismeretanyagról való beszámolási kötelezettség révén legyenek felkészültebbek a bizottsági tagok.

Nagy Attila ismét felhívja beszámolójában az Országgyűlés figyelmét arra, hogy néhány választókerületben jelentős mértékben változott a szavazópolgárok száma.

"Idén június 9-én az Európai Parlament képviselőit, polgármestereket, helyi önkormányzati képviselőket, illetve nemzetiségi önkormányzatok képviselőiket választottuk meg. Ezzel kapcsolatban lesznek jogalkotási javaslataim, ezeket még a következő napokban is egyeztetem a területi választási irodák vezetőivel, illetve jó néhány települési választási iroda vezetőjével. Ezt követően,

várhatóan a hó végéig fogom összeállítani azt a jogalkotási javaslatcsomagot, amit az Igazságügyi Minisztériumnak át fogok adni.

Ettől teljesen külön kell választani, hogy az idei beszámolómban is hangot adtam annak, aminek már 2022-ben az országgyűlési választásokat követően benyújtott beszámolómban is, hogy az országgyűlési egyéni választókerületek határait bizonyos esetekben módosítania kell az Országgyűlésnek. Erre törvényi lehetősége az idei év végéig van, ezért használtam ki ismét a lehetőséget, ha már beszámoló formájában kommunikálok az Országgyűlés felé, hogy erre megint felhívjam a figyelmet" – fogalmazott Nagy Attila.

Az elnöki beszámolóból kiderül, hogy a választópolgárok száma Pest vármegye hét egyéni választókerületében több mint 20 százalékkal meghaladta az országos átlagot a szavazás napján. Somogy, Tolna és Fejér vármegye egy-egy körzetében viszont várhatóan ugyanennyivel, tehát 20 százalékkal csökkenni fog a szavazók száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Megtudtuk, hogy mire költi Magyarország a nagy kínai hitel egy részét

Elektromos gépjármű töltőállomások vidéki telepítésére költi a kormány az idén tavasszal felvett 1 milliárd eurós kínai hitel egy részét – tudta meg a Portfolio. Ezt a célt az EU-s helyreállítási hitelkeret terhére tervezte megvalósítani a kormány a megjelenés előtt álló, 28 milliárd forintos pályázatból. A brüsszeli pénz azonban valószínűleg nem, vagy késve érkezik meg, ezért tervezi beforgatni a pályázat mögé a kínai hitelt a kormány; addig pedig jól jön a magyar állami költségvetésnek a tavasszal már felvett kínai pénz. Értesülésünk afelé mutat, hogy nemcsak a 28 milliárdos készülő, hanem a már megjelent 30 milliárd forintos elektromos járművásárlási EU-pályázat mögé is a kínai hitel egy részét forgatja be a kormány.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×