eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 4. szerda Rozália
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter beszél az uniós elnökség keretében zajló Versenyképességi Tanács üléséről tartott sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2024. július 9-én. A miniszter bejelentette, hogy az ülés legfőbb célja egy új európai versenyképességi paktum előkészítése volt, amely a magyar uniós elnökség egyik fő prioritása. A Versenyképességi Tanács kétnapos ülésén a tagállamok szakminiszterei vettek részt, Nagy Márton elnökletével.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Pekingben bankvezetőkkel tárgyalt a magyar nemzetgazdasági miniszter - napinfó

Jövőre 3,2 százalék körül lesz a nyugdíjemelés mértéke. Németországban kizárta a Kereszténydemokrata Unió elnöke, hogy pártja együttműködjön az AfD-vel és a Baloldallal

Jövőre 3,2 százalék körül lesz a nyugdíjemelés mértéke, az éves várható inflációnak megfelelően – közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály a Facebookon azt írta: januárban emelkednek a nyugdíjak, és februárban lesz 13. havi juttatás is.

A fogyasztás helyreállása a régiós trendekkel összhangban zajlik, az az infláció fölött viszont nem szabad túl hamar győzelmet hirdetni – jelentette ki a jegybank alelnöke. Virág Barnabás az Inforádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy a jegybank várakozása szerint idén még 4 százalék marad a pénzromlás, a jövő év közepétől viszont 3 százalék körül stabilizálódhat.

Idén februárban 1,1 százalékponttal volt alacsonyabb az élelmiszer-infláció a tavaly júliusi bázishoz viszonyítva az online Árfigyelő rendszernek köszönhetően. Erről a Gazdasági Versenyhivatal számolt be a Makronóm Intézet kutatását ismertetve. A vizsgálat során az Árfigyelő hatását 21 élelmiszernél mérték fel.

A magyarországi energetikai és infrastrukturális fejlesztések finanszírozása érdekében tárgyalt ismét Kínában a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton Pekingben találkozott a Bank of China és a China Construction Bank vezetőivel. Nagy Márton tárcavezető hangsúlyozta, hogy a kapcsolatokat, különös tekintettel a pénzügyek területére tovább kell mélyíteni.

A MOL biztosíthatja majd a technológiát egyes bahreini olajmezők környezetkímélő kitermeléséhez és a készpénzmentes fizetési szolgáltatásokat a Formula-1 helyi versenyén. Utóbbi beruházást a magyar kormány egymillió euróval támogatja – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Manámában. Szijjártó Péter bahreini látogatásán kijelentette: Magyarország a szabadkereskedelmi tárgyalások újraindítását szorgalmazza az EU és Öböl Menti Együttműködési Tanács között.

Elindította a termelést a régió legnagyobb kapacitású zöldhidrogén-üzemében a Mol. A létesítmény évente 1600 tonna karbonsemleges zöld hidrogént állít itt elő, amelyet az üzemanyaggyártás során használnak fel. A Mol-csoport Százhalombatta után Pozsonyban és Rijekában is tervez hasonló üzemet, az utóbbi 2026-ban kezdheti meg működését.

Tizenegy nyugat-nílusi lázzal fertőzött embert diagnosztizáltak Magyarországon egy hét alatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán ismertetett jelentés szerint: a betegeknél az agyvelőgyulladás hátterében a nyugat-nílusi vírus állt. Mindegyik megbetegedés hazai eredetű volt.

Az új tanév kezdetétől és a kalauz nélküli rendszer kiterjesztésével egyidőben kötelező jegyelővételi zónát vezet be a MÁV. Az érintett területek közé tartozik Budapest valamennyi állomása, megállóhelye, valamint minden, az agglomeráció nagyobb vasúti csomópontjáról induló vonal. Valamennyi vonatra már csak érvényes jeggyel lehet felszállni.

Szeptember 24-25-én, Esztergomban tartja kihelyezett frakcióülését a Fidesz az őszi parlamenti szezon előtt – tudta meg az ATV.

Esztergomban is beszél a miniszterelnök, akárcsak most szombaton, Kötcsén.

Az Európai Bizottság belügyi felelőse szerint a magyar Nemzeti Kártya Program kockázatot jelent a schengeni övezet biztonságára. Ylva Johansson svéd uniós biztos kijelentette, mindent megtesznek annak érdekében, hogy oroszok és fehéroroszok ne juthassanak az EU területére, mert veszélyeztetik azt. Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a meghallgatást politikai hisztériakeltésnek és a kettős mérce legdurvább megnyilvánulásának nevezte.

Németországban kizárta a Kereszténydemokrata Unió elnöke, hogy pártja együttműködjön az AfD-vel és a Baloldallal. A CDU Türingiában a második helyre szorult az AfD mögött, amely a szavazatok több mint 32 százalékával megnyerte a vasárnapi választást. Szászországban pedig a CDU csak csekély előnnyel tudott győzni a 30 százalékot szerző AfD előtt.

Adóamnesztiát hirdetett és az állami kiadások korlátozását szolgáló intézkedéseket jelentett be a román kormány. Az év végéig létszámstopot rendeltek el a közszférában, korlátozzák az állami intézmények dologi kiadásait, felfüggesztették a ingatlan-kárpótlások kifizetését. A román költségvetési hiány elérheti a GDP 7 százalékát.

Az új holland kormány nem folytatja a nitrogénkibocsátás csökkentésére irányuló agrárpolitikát, a programot rövidesen teljesen leállítják – írja az egyik holland lap. Hollandia nitrogénkibocsátásának több mint feléért a mezőgazdaság felelős, ezért az előző kormány 11.200 állattenyésztő telep bezárásáról döntött, további 17.600-nak pedig csökkentenie kellene a tartott állatok számát. A holland gazdák többször is hevesen tiltakoztak ez ellen.

Ukrajnában jóváhagyta 4 magas rangú kormánytag lemondását a törvényhozás, Dmitro Kuleba külügyminiszter távozásáról ugyanakkor nem szavaztak. Az ukrán elnök előzőleg arról beszélt, hogy Ukrajnának új energiára van szüksége, és ez a diplomáciára is vonatkozik. Távozik az igazságügyi, a stratégiai iparágakért felelős, és környezetvédelmi tárca vezetője, és az európai integrációért felelős miniszterelnök-helyettes is.

Fogyasztóvédelmi vizsgálat indulhat az Egyesült Államokban a Shein és a Temu ellen. Az illetékes hatóság szerint a kínai e-kereskedelmi cégek olyan termékeket is árulnak, amiket korábban betiltottak az Egyesült Államokban, mert veszélyesnek ítélték.

A 2. legmelegebb augusztus volt az idei 1901 óta – közölte a HungaroMet. A középhőmérséklet országos átlaga 24,53 Celsius-fok volt, ami megegyezik az idei júliusi középhőmérséklettel, és mindössze 1 század fokkal marad el az eddigi legmelegebb hónap, az 1992. évi augusztus mögött.

Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×