eur:
392.5
usd:
354.93
bux:
72503.41
2024. szeptember 3. kedd Hilda
Nyitókép: Pixabay

Kiderült, mit lehet tenni az utcára csöpögő légkondicionálókkal

A nagy és hosszú hőségben egyre nagyobb gondot okoz a klímaberendezések kondenzvize.

Sokak számára egyszerű kellemetlenség csupán a légkondicionálók utcára csöpögő vize, nem tudják, hogy gyakorlatilag szennyvízről van szó – írja a g7.hu.

Az inverteres split légkondicionálók – amelyek a klímaváltozás hatására gombamód szaporodnak Magyarországon is, és amelyek kültéri egységét az emeletes házas lakóövezetekben általában az erkélyre vagy simán a falra szerelik – nagy melegben 1-3 liter kondenzvizet is termelhetnek óránként. Egy tízemeletes lakóháznál egy-egy lépcsőháznyi utcarészlet fölött ma már gyakran két tucat légkondi is lehet, vagyis adott esetben óránként akár 50-70 liter, naponta fél köbméter víz is kicsoroghat a berendezésekből. Az egyre hosszabb és egyre nagyobb hőség miatt a víz mennyisége jóval nagyobb lett, de hogy hova kellene vezetni szabály szerint ezt a vízmennyiséget, arra jelenleg elég nehéz pontos választ adni.

Még a szakemberek sem nagyon tudtak erre vonatkozó általános szabályról. A kondenzvizet jó esetben vissza kellene vezetni a lakásba, és vagy ott elpárologtatni, de sokkal életszerűbb módon inkább a lakás lefolyó rendszerébe bekötni. A szifonba bekötött légkondi vize viszont nem a csapból származik, mégis a szennyvízcsatornát terheli meg. A kondenzvíz viszont nem tiszta, még véletlenül sem ivóvíz minőségű, így legfeljebb növényt locsolni vagy autót mosni alkalmas, azaz végső soron egyfajta szennyvíz.

Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló törvény (oték) szerint a gépészeti berendezések kültéri egységének az építési helyen belül kell lennie, de ez a paragrafus csak pár éve hatályos, az előtte épített ingatlanoknál nem érévnyesíthető. A jogszabály azt is előírja, hogy az épületek berendezéseit „olyan módon kell szerelni, hogy veszélyhelyzet ne keletkezzék, az esetleges meghibásodás az építmény és részei állékonyságát, továbbá a szomszédos helyiségek és önálló rendeltetési egységek rendeltetésszerű használatát ne veszélyeztesse”. Ezt elvileg lehet úgy értelmezni, hogy a kondenzvizet nem lehet szabadon kivezetni, a szabályt az építésfelügyelet ellenőrzi, és a szankció a használatbavételi engedély megtagadása lehet – leginkább új építéseknél.

Az önkormányzatok a helyi építési szabályzatok módosításával befolyásolhatnák a helyzetet, de a lap nem talált olyan szabályzatot, amelyben a vízelvezetés szerepelt volna. Azoknak, akik nem vezetik be semmilyen csatornarendszerbe a kondenzvizet, a szakemberek szerint valamilyen tartályban kellene gyűjteniük azt, a mennyiséget folyamatosan figyelni, és túlcsordulás előtt üríteni. Ennek kivitelezése azonban nem egészen életszerű.

Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×