eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. augusztus 31. szombat Bella, Erika
Professional studio microphone on blue background with orange audio waveform, Podcasting, broadcasting or recording studio banner
Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Tiltakozik a Nyugdíjas Parlament – a nap hírei

A diákok mobiltelefonjainak iskolai begyűjtésére vonatkozó kormányrendelet hatályon kívül helyezését követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az önkéntes nyugdíjpénztárakban gyűjtögetett megtakarításokat félti a Nyugdíjas Parlament a kormányzati tervektől. Hat embert késeltek meg egy németországi buszjáraton. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A diákok mobiltelefonjainak iskolai begyűjtésére vonatkozó kormányrendelet hatályon kívül helyezését követeli a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet szerint a rendelet komoly alkotmányos aggályokat vet fel: sérti a tulajdonhoz való jogot, sértheti az iskolák és a pedagógusok szakmai autonómiáját, ellehetetleníti a digitális kultúra tanítását, ezáltal a NAT céljai is megkérdőjeleződnek.

Nyilatkozatott adott ki a Madách Imre Gimnázium tantestülete a tanévkezdésre, miután az intézmény igazgatóját a Belügyminisztérium azonnali hatállyal felmentette, mert nem vették volna el a mobiltelefonokat a diákoktól. A tantestület az intézkedést elfogadhatatlannak tartja. Közölték azt is, hogy a tanévet szeptember 2-án elkezdik.

Dunakeszin nyitotta meg a 2024/25-ös tanévet a kulturális és innovációs miniszter, az igazságügyminiszter és a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Hankó Balázs szakminiszter kiemelte, hogy három év alatt megduplázódott a szakképzésből felsőoktatásba felvettek létszáma. Rétvári Bence államtitkár a PISA-mérések eredményei kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy az elsők között alig lehet találni európai országot. Utalt arra is, hogy az idén több mint 32, jövőre pedig várhatóan 21 százalékkal emelkedik a pedagógusok bére. A településen átadták a Dunakeszi Diáknegyedet is, ahol gimnázium, technikum, szakképző iskola, sportcsarnok és uszoda is helyet kapott. Az oktatási komplexum 1500 tanulót képes befogadni.

A Semmelweis Egyetem bejutott a világelitbe, a Times Higher Education felsőoktatási rangsorában már a világ 300 legjobb egyeteme közé tartozik. Erről az intézmény rektora beszélt a fővárosi tanévnyitón. Merkely Béla hozzátette, a céljuk az első százba bekerülni.

Budapesten megnyílt az első magyar–ukrán két tanítási nyelvű általános iskola és gimnázium. Az intézménybe már 350 gyerek jelentkezett. Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója úgy nyilatkozott, hogy a most megnyílt iskolában az ide érkezett gyerekeknek lehetőségük lesz ukránul és magyarul is tanulni.

165 család számára nyújtott támogatást az új tanév kezdete előtt az Egyszülős Központ. A „Legyen könnyebb az iskolakezdés” programnak köszönhetően az általános iskolások tanszercsomagot, a középiskolások tabletet kaptak. Emellett maximum százezer forintos albérlettámogatást nyújtanak tíz egyszülős családnak szeptemberben.

Tiltakozik a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület az ellen, hogy a kormány gazdasági kabinetje szerintük arra készül, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárakban gyűjtögetett megtakarításokat a jelenlegi fogyasztásra fordítsák. A szervezet úgy véli, az építőipari termelés jelentős visszaesését akarják a nyugdíjcélú megtakarítások megnyirbálásával megoldani.

Áramkimaradás volt reggel a debreceni sebészeti klinikán műszaki hiba miatt - közölte az egyetem. Azt írták, a biztonságos betegellátás érdekében az intenzív osztályról 15, az általános sebészeti osztályról 8 beteget átszállítottak más betegellátó egységekhez. Cáfolták, hogy az áramszünet miatt műtétet kellett volna megszakítani.

Rágalmazási ügy miatt Dobrev Klára mentelmi jogának felfüggesztését kéri a főváros II. és III. kerületi bírósága az Európai Parlamenttől – tudta meg az Index. A Demokratikus Koalíció politikusát és európai parlamenti képviselőjét Áder János testvére, Pölöskei Gáborné jelentette fel, miután bűnösnek nevezte őt a pedofilbotrányban. A DK-s politikus azt állította, hogy a volt államfő húga a főváros oktatási, gyermek- és ifjúságvédelmi főosztályának vezetőjeként tudott a bicskei pedofil igazgatóról, mégsem tett semmit. Az érintett ezt cáfolta.

Élesedik a magyar mobilbankokban az azonnali fizetés új megoldása. Szeptember 1-jétől minden banki ügyfél képes lesz QR-kóddal fizetni. A qvik márkanév alatt futó új fizetési megoldás ingyenes lesz az ügyfelek számára, online fizetésekre és a boltokban a kasszáknál is lehet majd használni.

Legitim a dél-oroszországi Kurszki terület elleni ukrán offenzíva, Kijevnek joga van az önvédelemhez – így nyilatkozott a Welt am Sontag című német hetilapnak a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg először reagált az orosz területen történő ukrán előrenyomulásra. Eközben Csehország külügyminisztere közölte, nem korlátozzák Ukrajnát az általa küldött hadianyagok felhasználásában.

Hat embert megkéseltek egy németországi buszjáraton. Az áldozatok közül 3-an súlyos sérüléseket szenvedtek. A nyugat-németországi Siegen városában a 32 éves gyanúsított német állampolgárságú nőt a támadást követően őrizetbe vették. Az incidens idején csaknem 50 utas tartózkodott a helyi fesztiválra tartó a járművön. A hatóságok vizsgálják az eset indítékát. A támadás alig egy héttel követte a solingeni késelést, ahol 3 ember életét vesztette, 8-an súlyosan megsérültek.

Brazíliában a legfelsőbb bíróság elrendelte az X platform betiltását, a közösségi hálózat tulajdonosával, Elon Musk milliárdos üzletemberrel hónapokig folytatott vita után. A bíróság szerint az X nem lép fel eléggé a gyűlöletbeszéd és a hamis hírek terjesztése ellen. Musk ugyanakkor gonosz diktátornak nevezte a döntést meghozó brazil bírót, és a szabad véleménynyilvánításhoz való jog megsértéséről beszélt.

Meghalt Dobray György filmrendező. A Balázs Béla-díjas rendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró hosszan tartó betegség után hunyt el, 82 éves korában. A 80-as években rendezte egyebek mellett a Szerelem első vérig című filmet, amelyet a Szerelem második vérig követett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×