eur:
393.48
usd:
353.87
bux:
72838.51
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
Nyitókép: jozeffr/Getty Images

Nébih: ölhet a mustgáz!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az idei szüret kezdetével arra figyelmezteti a borászokat, hogy az újbor erjedése közben keletkező mustgáz életveszélyes lehet.

A mustgáz nagy koncentrációban akár halálos baleseteket is okozhat, amennyiben nem megfelelően szellőztetik a pincét. A klasszikus megoldásnak számító gyertyagyújtással gyorsan és egyszerűen ellenőrizhető a levegő minősége, ami akár életet is menthet.

A szüret kezdetével már számos pincében forrásban van az újbor. Ez, a borászok életében izgalmas és különleges időszak azonban komoly veszélyeket is hordoz. Az újbor erjedése közben keletkező mustgáz, azaz a szén-dioxid ugyanis nagy mennyiségben akár halálos balesetet is okozhat, ha elmarad a pince megfelelő szellőztetése.

A Nébih felhívja a figyelmet, hogy minden borász körültekintően ellenőrizze a pince levegőjének minőségét!

Az évszázados módszerek közül a gyertya használata a legcélszerűbb. Ez egyszerű és hatékony módja annak, hogy megbizonyosodjanak arról: a levegőben elegendő oxigén áll rendelkezésre. A gyertyát derékmagasságban vagy lejjebb tartva ellenőrizzék a pince levegőjét! Ha a gyertya lángja stabilan ég, akkor a levegő tiszta és biztonságos. Amennyiben kialszik, abban az esetben azonnal el kell hagyni a helyiséget, és biztosítani a friss levegő beáramlását.

Címlapról ajánljuk
Koren Balázs: számos jól működő újítás megmaradt a digitális oktatásban

Koren Balázs: számos jól működő újítás megmaradt a digitális oktatásban

Rengeteg magyar és külföldi fejlesztésű digitális újdonsággal bővült a hazai oktatási rendszer, és a mesterséges intelligencia is sokat tud segíteni a diákoknak, a tanároknak, de akár a szülőknek is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Koren Balázs matematikatanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar oktatója. Beszélt az okostelefonok figyelemelterelő hatásáról is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×