eur:
394.15
usd:
355.5
bux:
0
2024. augusztus 20. kedd István
Nyitókép: Pixabay

Ne nagyon akarjon autózni Budapest belvárosában - augusztus 20-i programok és lezárások

Az év leglátványosabb tűzijátékával, számos programlehetőséggel és rengeteg közlekedési korlátozással telhet az idei augusztus 20-i ünnep. Az időjárás miatt van kis izgulnivaló.

Csúcspontjához ér az államalapítás ünnepére rendezett négynapos rendezvénysorozat Budapesten. Az idei augusztus 20-i ünnepre zenei, kulturális és gasztronómiai programokkal, valamint minden korábbinál nagyobb tűzijátékkal készültek a szervezők. A programok elérhetők a szentistvannap.hu oldalon, vagy az onnan is letölthető alkalmazásban. Utóbbi számos hasznos lehetőséggel, például útvonaltervezővel is segíti a látogatókat. A helyszínekre bontott programtábláért ide kell kattintani.

Az augusztus 20-i központi programok

Ezek többségét a Duna TV közvetíti élőben, az M1 Híradó jobbára csak bejelentkezésekben számol be az eseményekről.

  • Szent István-napi díszünnepség a Kossuth téren, zászlófelvonás (8.00-8.45)
  • légiparádé (a bemutató a Parlament előtti szakaszon lesz látható 9 és 10 óra között).
  • szentmisét mutat be a budapesti Szent István-bazilikában, utána a Szent Jobb-körmenetet vezeti Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, metropolita (17-19 óráig).
  • Tűzijáték (Tűz és a fények játéka címmel, fényfestéssel és drónshow-val gazdagítva, 21 órától).

A Nyitott Parlament program keretében egész nap (18 óráig) ingyenesen nézhető meg a szent korona az Országházban. Ugyaneddig tart nyitva a Szent Jobb Aranyvonat, illetve a Városok Sétánya kiállítás az Alkotmány utcában.

A Magyar Honvédség a Városligetben kiállítja számos harci eszközét – erről, a katonai járművek várható közlekedéséről és a légi parádéval kapcsolatos tudnivalókról itt írtunk.

Közlekedés

A számos program, illetve a rekorder tűzijáték miatt azonban igencsak nehéz a belvárosban autóval közlekedni, de a rutinból tömegközlekedőket is érhetik meglepetések.

A belváros számos pontján terelik, korlátozzák a BKK-járművek haladását. Lista a változásokról itt található, az aktuális friss közlekedési hírek itt olvashatók. A korlátozások miatt a Budapesti Közlekedési Központ a metrók használatát javasolja a tömegközlekedőknek. Jó tudni, hogy az M4-es metró kedden 18 órától 23 óráig sűrűbben közlekedik.

A rendőrség ismertette az útlezárásokkal kapcsolatos információkat, amelyeket az alábbi térképen is megjelenítettek, érdemes böngészni. Röviden ebben a cikkben is összefoglaltuk a lezárások helyszíneit.

Az üzletek zárva tartanak, kivéve a non-stopokat, a benzinkutak kisboltjait, egyes családi vállalkozások üzleteit, virágboltokat. Az ügyeletes gyógyszertárak kivételével zárva lesznek a patikák (a fővárosiak listáját itt olvashatja, egyébként az OGYÉI gyógyszertárkeresője segíthet).

Ami az időjárást illeti, a HungaroMet előrejelzése szerint záporok, zivatarok kialakulhatnak kedden, ezért erősen ajánlott lesz valamilyen megbízható időjárási oldalt vagy appot használnuk azoknak, akik az augusztus 20-i programokra terveznek elindulni.

Címlapról ajánljuk

A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója. Hozzátette: felmérésük alapján mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyarok számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 20. 10:12
×
×
×
×