eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
Nyitókép: Pixabay

Elbonthatják a komlói vasútvonal egy szakaszát - a nap hírei

Németországban törvényi szigorítással vetnének gátat a késes támadásoknak. Iszlamista terroristát lőtt le a rendőrség Szerbia déli részén.

Egy kiszivárgott dokumentum szerint elbonthatják a komlói vasútvonal városon belüli szakaszát. A 444.hu birtokába került MÁV-dokumentum szerint elbontanák a nyílt vasúti pályát a baranyai Mecsekjánosi és Komló között, valamint felszámolnák a komlói vasútállomás vágányhálózatát is. Ez valamivel több mint 7 kilométernyi vágányt érintene, és annak költségét 1,6 milliárd forintra becsülik. A szaktárca egyelőre nem reagált a hírre.

Már több helyszínen is zajlanak a Szent István napi ingyenes programsorozat eseményei a fővárosban. Keddig 19 helyszínen több száz zenei, kulturális, gasztronómai, családi - és gyermekprogrammal várják az érdeklődőket. Mától várja a látogatókat a Magyar Ízek Utcája is, itt lehet megkóstolni az Ország tortáját és kenyerét is.

Sorozatban már a 4. napon, szombat hajnalban is megdőlt a hajnali országos melegrekord, Pécsen csak 27,7 Celsius-fokig hűlt a levegő. Az eddigi rekordot, 24 Celsius-fokot Berettyóújfalun mérték 1952-ben. Megdőlt a napi maximum-hőmérséklet rekord is. Baján 40,4 fokot mértek. 2022-ben Baján és Kübekházán 37 fokig emelkedett a hőmérséklet.

A német belügyminiszter törvényi szigorítással vetne gátat a késes támadásoknak. Nancy Faeser a Bild című lapban arra reagált, hogy a német szövetségi rendőrség adatai szerint a vasútállomásokon már az első félévben 380 késes támadás történt, miközben tavaly egész évben 650 ilyen támadást jegyeztek fel. Az új törvény 12-ről 6 centiméterre csökkentené a közterületen legálisan tartható kések pengeméretét, a rugós- és behúzható pengéjű kések viselését pedig betiltaná.

Szerbia déli részén fegyveres összecsapásban lelőtt egy iszlamista terroristát a rendőrség. A korábban terrorizmus miatt elítélt férfit Novi Pazar városában akkor lőtték le, amikor a férfi tüzet nyitott a rendfenntartókra. A férfit azért akarták letartóztatni, mert nála lakott az a terrorista, aki június 29-én nyílpuskával rálőtt egy Izrael belgrádi nagykövetségét védő rendőrre.

Oroszország tagadja, hogy közvetett tárgyalásokat folytatna Ukrajnával. A Washington Post szombaton azt írta, hogy Ukrajna és Oroszország küldöttségeket menesztett Katarba augusztusban, hogy tárgyaljanak a két harcban álló fél energialétesítményei elleni légicsapások leállításáról kötendő megállapodásról. Eközben a horvát Index arról ír, hogy 120 ezer ukrán katona gyülekezhet a belorusz határnál Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szerint.

Alaptalannak tartja a balti és észak-európai országok aggodalmát a magyar Nemzeti Kártya program miatt a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt hangsúlyozta: semmilyen biztonsági kockázatot nem jelent a schengeni övezet szempontjából az orosz és fehérorosz állampolgárok bevonása. Előzőleg 8 európai ország írt levelet az Európai Bizottságnak a szerintük a vízumkötelezettséget lazító magyar program miatt.

A segélymunkások fokozottabb védelmét sürgette az Európai Unió válságkezelésért felelős biztosa és a külügyi és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő, egy nappal a humanitárius világnap előtt. Felidézték, hogy 176 megölt segélymunkással a 2023-as év volt az eddigi legtragikusabb, és várhatóan a 2024 is hasonlóan alakul. Idén már 118 humanitárius dolgozót öltek meg.

Életbe lépett az Európai Unió élőhelyek természetes állapotának visszaállítását célzó jogszabálya. A tagállamoknak 2030-ig az EU szárazföldi és tengeri területeinek legalább 20 százalékán, 2050-ig pedig az összes, rossz állapotban lévő ökoszisztémáján helyre kell állítani a természetes állapotot. Az unióban lévő természeti területek mintegy 80 százaléka rossz állapotban van, a méh- és lepkefajok 10 százalékát pedig a kihalás veszélye fenyegeti.

Három eltűnt orosz hegymászó után indítottak kutatást a pakisztáni hatóságok a Föld egyik legmagasabb hegycsúcsán. A 7925 méteres Gasherbrun IV-et egy 5 fős csapat mászta meg, hogy megkeresse és lehozza az egy éve ott szerencsétlenül járt Dmitrij Golovcsenko holttestét.

Németországban 65-en megsérültek, amikor kigyulladt és kiégett egy óriáskerék két gondolája egy lipcsei fesztiválon. 16 embert kórházban ápolnak, de senki sincs életveszélyben. Egy tűzoltósági szakértő azt állapította meg, hogy elsőként az óriáskerék alatt lévő anyagok gyulladtak ki ismeretlen okból, majd a lángok átterjedtek a gondolákra.

Extrémmennyiségű eső és heves zivatarok miatt mintegy 600 esethez riasztották a tűzoltókat Bécsben szombat délután óta. Egy járókelőt a hömpölygő víz szorította be egy parkoló busz alá, a nő életveszélyesen megsérült. Másokat liftekből, illetve aluljáróban rekedt autókból kellett kimenteni. Komoly fennakadások voltak a vasúti és a légi közlekedésben is.

Erős, 7-es erősségű földrengés volt Oroszország keleti partjánál. Az Egyesült Államok szökőár-előrejelző rendszerének számításai alapján az orosz partok mentén szökőárak fordulhatnak elő.

Meghalt Alain Delon francia színész, filmrendező, producer. 88 éves volt. 1984-ben César-díjjal jutalmazták. Művészete elismeréseként 1990-ben megkapta a Becsületrendet, 2019-ben Cannes-ban tiszteletbeli Arany Pálmával ismerték el hat évtizedes filmes munkásságát.

Címlapról ajánljuk
Már nem elég a munkával való elégedettség, más kell a legjobb dolgozók megtartásához

Már nem elég a munkával való elégedettség, más kell a legjobb dolgozók megtartásához

A munkavállalók majdnem fele (45 százalék) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk (62 százalék) pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt. Mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi őket, és 28 százalék akár váltana is munkahelyet egy éven belül - derül ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.

Zenei, kulturális és családi programok a fővárosban a Szent István-napi rendezvénysorozat keretében

A Szent István-napi rendezvénysorozat keretében vasárnap egyebek között zenei és kulturális eseményekkel, családi és gasztronómiai programokkal várják a látogatókat a fővárosba - közölték a szervezők
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×