eur:
393.35
usd:
360.06
bux:
71790.06
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Nyitókép: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Külön kiemelték a magyar tűzoltók drónozásának hasznát

Visszatért Magyarországra az Észak-Macedón erdőtüzek oltásában közreműködő tűzoltócsapat vasárnap este.

A 46 tagú egység augusztus elsején 13 járművel indult útnak, miután a balkáni ország a kiterjedt erdőtüzek megfékezéséhez az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusán keresztül a tagországok segítségét kérte. A magyar kormány által felajánlott és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából összeállított egység a tűzoltók mellett logisztikusokból, drónpilótákból és az Országos Mentőszolgálat három egészségügyi szakemberéből állt.

A magyar csapat a küldetés első napjaiban a Makedonszki brodi járásában lévő Breznica település környékén pusztító lángok megfékezésében nyújtott segítséget, majd a Jasen rezervátumban támogatták a felderítést és az oltást.

Az OKF közölte: a 46 tagú csapat vasárnap este érkezett vissza Budapestre. Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, az OKF műveleti-főigazgatóhelyettese megköszönte a magyar csapat kiemelkedő és eredményes helytállását, külön kiemelve a drónok alkalmazását, amelyek nagyban segítették az oltáson dolgozó tűzoltók munkáját. A csapat visszatérése előtt, szombat délután Brod település polgármestere és a település tűzoltóparancsnoka is megköszönte a magyar egység tíz napos munkáját.

Az OKF felhívta a figyelmet arra, nem ez az első alkalom, hogy Magyarország segítő kezet nyújt Észak-Macedóniának: 2016 augusztusában vihar- és árvízkárokat követő helyreállításra és a kitelepített emberek elhelyezésére alkalmas eszközöket, felszereléseket küldött a magyar katasztrófavédelem.

Címlapról ajánljuk
A párizsi olimpia éremhalmozói – meglepetésemberekkel

A párizsi olimpia éremhalmozói – meglepetésemberekkel

A francia úszó, Léon Marchand lett a párizsi olimpia legeredményesebb sportolója a megszerzett aranyérmek száma alapján. Ugyanakkor a kínai úszó, Cseng Jü-fej gyűjtötte a legtöbb érmet, hatot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Hasít a sztárpapír a magyar tőzsdén

Hasít a sztárpapír a magyar tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, egyelőre úgy néz ki, hogy folytatódik a pénteki felpattanás és kimondottan pozitív hangulatban zajlik a kereskedés az európai piacokon, bár a magyar tőzsde az OTP-vel az élen lefordult. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×