eur:
396.91
usd:
362.36
bux:
70008.9
2024. augusztus 6. kedd Berta, Bettina
EDMONTON, CANADA - APRIL 3:Network of electric polles with wires seen along Edmonton Anthony Henday Drive in South Edmonton area, on April 3, 2024, in Edmonton, Alberta, Canada. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: NurPhoto/Getty Images

Folytatja az áramhálózat felújítását az E.ON Hungária - a nap hírei

Összekapcsolja gázelosztó hálózatát Románia és Szerbia. Újabb Hamász-vezért likvidált Izrael, a Fehér Házban egy iráni támadás lehetősége miatt egyeztet a nemzetbiztonsági tanács

Folytatja az áramhálózat felújítását az E.ON Hungária csoport. A beruházásokban a több mint 88 ezer kilométeres hálózat jelentős része érintett. Ez az észak-dunántúli térségben 45 milliárd, a dél-dunántúliban 30 milliárd, Budapesten és Pest vármegyében pedig 40 milliárd forint értékű áramhálózati fejlesztést jelent.

Földgáz interkonnektor építéséről írt alá memorandumot a román és a szerb kormány. A két ország gázelosztó hálózatának összekapcsolását a román-bolgár határon fekvő Giurgiu és a román-magyar határon található Nagylak között húzódó gázvezeték és a szerbiai mokrini technológiai csomópont között valósítják meg 2028-ig.

Szlovákiában a gáz árának jelentős emelkedésével járna, ha megszakadna a orosz szállítás Ukrajnán keresztül – mondta az Eustream szlovák gázszállító vállalat szóvivője. Pavol Kubík valósnak nevezte azt a veszélyt, hogy az ukrán tranzit a jövő év elején leáll. Állítása szerint megvannak a lehetőségek a szállítások fenntartására, ám azokról az érdekelt felek között egyelőre nem született megegyezés.

Kínai támogatást kap a Liberty Dunaújváros az acélműben megvalósuló nagyberuházáshoz. A Liberty tájékoztatása szerint a megegyezés 1,3 milliárd eurós összegre vonatkozik, és utat nyit a Liberty évi 3 millió tonnás, elektromos ívkemencés létesítményének telepítése előtt Dunaújvárosban. Az új üzem lehetővé teszi, hogy a gyártás közvetlen szén-dioxid kibocsátását mintegy 80 százalékkal csökkenthessék.

Újabb bank jelentette be, hogy áthárítja a tranzakciós illetéket ügyfeleire. Az Erste, a Gránit Bank, a K&H, az OTP, az UniCredit és a MagNet Bank után az MBH Bank is bejelentette: tovább hárítja vállalkozói ügyfeleire az augusztus 1-től hatályos pénzügyi tranzakciós illetékemelést október 3-tól – írja a portfolio.

Az első félévben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagdíja 1, míg a cascobiztosítások díja 22 százalékkal emelkedett - közölte a Netrisk. Az alkuszcégnél kötött szerződéseknél a kgfb átlagdíja 58 ezer 900 forint volt, míg a casconál 170 ezer 700 forintra nőtt.

Új, 100 millió eurós keretösszegű tőkealapot hozott létre a növekedési szakaszban lévő kkv-k számára a Nemzeti Tőkeholding és a Mol-csoport. Az alap olyan kis- és közepes vállalkozásokat szeretne segíteni Magyarországon és Európában, amelyek elsődlegesen az energetikában, a vegyiparban, a járműiparban, a gépgyártásban, illetve a digitális szektorokban tevékenykednek.

Izrael célzott légicsapásban megölte a Hamász-kormány gazdasági miniszterét. Az izraeliek szerint Abed Alzarei fontos szerepe volt a humanitárius segélyek elosztásában és a Gázai övezeti piacok felügyeletében. Emellett ő felelt az üzemanyag és a földgáz elosztásáért, valamint a Hamász katonai akcióihoz szükséges pénzek kiutalásáért.

Nemzetbiztonsági tanácsadóival egyeztet a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök a közel-keleti eszkaláció és egy iráni támadás lehetősége miatt - közölte az elnöki hivatal. Közben az orosz biztonsági tanács titkára az iráni fővárosban tárgyal. Moszkva ugyanakkor önmérsékletre intette a közel-keleti konfliktus szereplőit, és elítélte Iszmáil Haníje Hamász-vezető minapi teheráni megölését.

A palesztin menekülteket segítő ENSZ-szervezet 9 munkatársának köze lehetett a Hamász Izrael déli része ellen végrehajtott tavaly október 7-i támadásához. Az érintett személyek munkaviszonyát megszüntetik - jelentette be a világszervezet főtitkárának helyettes szóvivője.

Ukrajna további 3,9 milliárd dollár, 1420 milliárd forintnak megfelelő segélyt kapott az Egyesült Államoktól - közölte az ukrán pénzügyminiszter. A pénzből főként a tanárok, a polgári védelmi szolgálatok munkatársai és más közalkalmazottak bérét fizetik ki.

Az Európai Unió továbbra sem ismeri el a venezuelai elnökválasztás hivatalos eredményét, amely szerint Nicolas Maduró több mint 50 százalékkal győzött. Az ellenzék által nyilvánosságra hozott, és több független szervezet által felülvizsgált választási jegyzőkönyv-másolatok azt mutatják: Edmundo González ellenzéki elnökjelölt lett jelentős többséggel a választás győztese.

Indul az Axiom Space-4 legénysége, köztük Kapu Tibor magyar űrhajós kiképzése Houstonban - írta honlapján a cég. Az Axiom Space Magyarországgal, Lengyelországgal - az Európai Űrügynökség támogatásával - és Indiával partnerségben a 3 nemzet egy-egy űrhajósát küldi fel a Nemzetközi Űrállomásra.

Hurrikánként érte el Florida északnyugati partvidékét a Debby névre keresztelt ciklon. A hurrikán óránkénti 130 kilométeres sebességű széllökésekkel és heves esőzéssel érkezett. Helyi idő szerint a hétfő reggeli órákban több mint 250 ezer fogyasztónál nem volt áram. A kormányzó veszélyhelyzetet hirdetett.

A legmelegebb és a hetedik legszárazabb volt a július Magyarországon 1901 óta. A HungaroMet adatai szerint a hónap középhőmérséklete országos átlagban 24,53 Celsius-fok volt, ami 3 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát. A hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján csupán 22,2 milliméter volt, ami 69 százalékkal elmarad az 1991-2020-as évek átlagától.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: a venezuelai elnök már Dél-Amerikában is elvesztette szövetségeseit

Nagy Sándor Gyula: a venezuelai elnök már Dél-Amerikában is elvesztette szövetségeseit

Óriási nyomás nehezedik Nicolas Maduro újraválasztott venezuelai elnökre, mert egyszerre áll külföldi támadás és belföldi össztűz alatt a választtási visszaélések miatt, ráadásul az ország gazdasága is romokban hever – mondta Nagy Sándor Gyula Latin-Amerika-kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára az InfoRádió Aréna című műsorában.

Császár Gábor a férfi kézisek kieséséről: jár a kalapemelés a magyar csapatnak

Túl korán sikerült fordítani, mert az várható volt, hogy a házigazdák egészen a legvégéig bírni fogják a nyomást, és nem fognak kipukkadni – mondta a magyar–francia mérkőzésről a Veszprém és a PSG korábbi kézilabdázója. Császár Gábor hozzátette: a magyar csapat minden dicséretet megérdemel, mert csak egy hajszálon múlt a továbbjutása egy nagyon erős csoportból.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.06. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnyán elbántak az amerikai tőzsdékkel, több mint 1000 pontot zuhant a Dow

Csúnyán elbántak az amerikai tőzsdékkel, több mint 1000 pontot zuhant a Dow

Nyáron a fű se nő a tőzsdéken, a traderek is nyaralnak, gondolhatnánk, ezzel szemben ma reggel viszonylag durván indult a hét, beszakadtak a részvénypiacok, a kriptopiacok, nagyon csúnyán megütötték a japán részvényeket, az európai tőzsdéken is nagy volt az esés, és az amerikai tőzsdéket sem kímélték. A befektetők most azt árazzák, hogy az Egyesült Államokban recesszió jön, és a Fednek vészkamatcsökkentéseket kell végrehajtania, de a nagy sztori most a japán jen, ami durván erősödik a múlt heti kamatemelés óta, világszerte zárják a befektetők a korábban alacsony jenkamatok mellett hitelekből finanszírozott pozícióikat, és ha ez nem lenne elég, több esetben fontos technikai szintek estek el a piacokon, ami felerősítette az esést, ráadásul durva geopolitikai feszültség van kibontakozóban Irán és Izrael között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×