eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Nyitókép: Pixabay

Ha nyaralni indul, jól jöhet az Európai Egészségbiztosítási Kártya – mutatjuk, hogy jut hozzá

A kormányhivatalokban igényelhető. Az uniós országokban az előre nem látható megbetegedések és szükségessé váló ellátások igénybevételére jogosít.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártyát a kormányhivatalokban, járási hivatalokban vagy a kormányhivatalok egészségbiztosítási ügyfélszolgálatain lehet igényelni. A kártya az Európai Gazdasági Térség országain belül az előre nem látható orvosi ellátások igénybevételére jogosít, azokra, amelyeket az orvosszakma szabályai szerint szükségesnek ítél az ellátó orvos – mondta Horváth Tibor az InfoRádióban.

A Budapest Főváros Kormányhivatala egészségbiztosítási főosztályának vezetője kiemelte, hogy az uniós tagállamok többségében a kártya használata esetén is van önrész, ami ugyanakkora összeg, mint amennyit az adott ország állampolgára fizet az adott egészségügyi szolgáltatónál. Ezekről az összegekről az interneten érdemes tájékozódni.

"A kártya elvesztése esetén 3000 forint összegű igazgatási szolgáltatási díjat kell megfizetni a kormányhivatalok számlaszámára" – mondta Horváth Tibor, és hozzátette, hogy a kártya érvényességi ideje általános feltételek mellett 120 hónap, az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezettek esetében viszont csak hat hónap.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya a magánszolgáltatás igénybevételére nem jogosít. Az ügyintézés nyolc nap, a sorban állás elkerülése érdekében érdemes elektronikus úton benyújtani az igénylést.

További részletek itt olvashatóak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×