eur:
390.78
usd:
358.9
bux:
0
2024. július 19. péntek Emília
A Magyar Honvédség JAS 39 Gripen típusú vadászrepülőgépei a budapesti Hősök tere felett a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett honvéd altisztek eskütételi ünnepségén 2024. július 13-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Eltűnik Magyarország egyik emblematikus jelképe a Hősök teréről

Több mint 120 év után először emelik le és restaurálják teljes körűen a Hősök terén álló monumentális Millenniumi emlékmű korinthoszi oszlopán álló Gábriel arkangyalt. A munkálatok várhatóan július 22-én kezdődnek.

A mintegy 5 méter magas bronzszobor állapota az elmúlt évtizedekben drasztikusan leromlott, korábbi felújítások során csak esztétikai beavatkozásokat végeztek el rajta, ezért teljes körű felújítása elkerülhetetlenné vált – áll a Nemzeti Örökség Intézete MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A munkálatok első fázisában állványrendszer épül a 36 méter magas oszlop köré a vagyonkezelő Városliget Zrt. megvalósításában. Ez lehetővé teszi a szobor leemelését és restaurátor műhelybe szállítását, ahol a belső állapot feltárását követő helyzetértékeléstől függően 6-12 hónap alatt helyreállítják az eredeti állapotát.

A restaurálást a Nemzeti Örökség Intézete megbízásából, a leemelést követő felmérés alapján meghirdetett közbeszerzésen nyertes restaurátor cég végzi. Gábriel arkangyal megújult szobra várhatóan 2025 első felében kerül vissza a Hősök terére. A munkálatok során nem csak a bronzszobrot, hanem az Gábriel arkangyalt tartó oszlopfőt is megerősítik.

A Hősök terén álló monumentális Millenniumi emlékmű és a középpontjában 36 méteres korinthoszi oszlopon álló Gábriel arkangyal Magyarország egyik emblematikus jelképe, belföldi és külföldi turisták állandó úticélja. A Zala György szobrász által megalkotott arkangyalt 1901. október 24-én avatták fel. A Millecentenárium alkalmából 1995 és 1996 között ugyan lezajlott az emlékmű felújításának első üteme, amelynek célja a Hét vezér szoborcsoport és a Gábriel szobor rekonstrukciója volt, azonban az arkangyal szobor restaurálása idő- és forrás hiányában csak a helyszínen zajlott, szerkezetét érintetlenül hagyták, csupán felszíni javításokat végeztek. A Millenniumi emlékmű restaurálásának második üteme nem érintette a Gábriel szobrot - áll a közleményben.

Felidézik, hogy 2021-ben, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt megtisztították és újrapatinázták az arkangyal szobrot, ekkor jutott a Nemzeti Örökség Intézetének (NÖRI) tudomására, hogy olyan komoly sérülések vannak a szobron, amelyek egy újabb, a korábbiaknál sokkal átfogóbb restaurálás előkészítését teszik szükségessé. A bronz főalak és az alatta található korinthoszi fejezet bronz díszeinek rögzítései kritikus állapotúak, leemelésük és műhelyben történő átfogó helyreállításuk elkerülhetetlen.

A szobor állapotát 2023 decemberében részletesen felmérték, amely alapján restaurátori terv készült az eredeti állapot helyreállításáról.

A várhatóan július 22-én kezdődő, Városliget Zrt. által koordinált munkálatok során állványzat készül az oszlop köré, amelyet követően 3D szkenneléssel dokumentálják a műtárgyat, metrológiai pontossággal. Ez lehetőséget ad az átvételi állapot minden eddigieknél részletesebb, korszerű felmérésére. Ezzel a lépéssel ellenőrizhetővé és összehasonlíthatóvá válnak a szobron végbement változások.

A felmérést követően a szoborkompozíciót több darabra bontva egy nagy teherbírású daruskocsival leemelik: Gábriel arkangyal figurája a gömb felső felével együtt kerül le, a szobor kezéből a Szent Koronát és a kettőskeresztet még a helyszínen leválasztják. Ezt követően történik meg a korinthoszi talapzat leemelése. A szoborelemeket egy speciális nyerges vontatóval, fektetve, közúton szállítják el a részletes felmérés helyszínére.

A közleményben a szoborkompozícióval kapcsolatos érdekességekről is írnak. Kiemelik, a bronz gömb beton magjának minimum 0,5-1 tonnás tömege ellensúlyként viselkedik a szárnyakra ható szélnyomással szemben. A szobor 3-6 milliméter falvastagságú bronzöntvényekből áll, a szélterhelés és a szárnyak mérete miatt belül vasszerkezet stabilizálja. A munkálatok során elsődleges szempont a plasztikailag értékes részek védelme, mint a "ZALA GYÖRGY 1897" felirat, valamint a figurális rész épségének megóvása.

Kiemelik: a korinthoszi fejezet mintegy száz darab különálló elemből épül fel. Mivel a fejezet elemei égtájanként egyformák, emellett tükörszimmetrikusak is, bontás közben egyedi azonosítóval kell ellátni a kiemelt darabokat, majd a számozás alapján konszignációs térképet kell készíteni. Nem látható helyen a leszerelés előtt gravírozással minden elemet meg kell jelölni, így elkerülhető a hasonló elemek felcserélése.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

Péntek reggel
Orbán Viktor: nem úgy megy, hogy megkérjük az orosz vagy az ukrán elnököt, hogy ne bombázzon

A miniszterelnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte akár az év végére "többségbe kerülhet" a Patrióták Európáért pártcsalád, az EP jelenleg harmadik legnagyobb frakcióját adó tömörülés. A béke szerinte nem úgy érhető el, hogy az orosz vagy az ukrán elnököt megkérjük, hogy ne bombázzon.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×