eur:
392.12
usd:
360.04
bux:
72294.66
2024. július 16. kedd Valter
Nyitókép: Pixabay.com

A kovászos uborka levére esküszik Müller Cecília hőség idején

A tíz napja kiadott hőségriasztás főként a sérülékenyebbek, esendőbbek, például a krónikus betegségben szenvedők számára figyelmeztető jelzés a rendkívüli megterhelésre, de ezt a hőséget már egy egészséges szervezet is nagyon nehezen viseli - mondta az országos tisztifőorvos kedden a TV2 Mokka című műsorában.

Müller Cecília kifejtette: az extrém hőség a szív- és érrendszer mellett az összes többi szervet is megterheli; veseproblémákat, a kiválasztás nehézségeit okozhatja, de önmagában az is pluszenergiát vesz igénybe, hogy ilyen körülmények között a szervezet fenntartsa saját állandó hőmérsékletét.

A tisztifőorvos a reggeli szellőztetést és a gyakori zuhanyozást ajánlotta. A klímát is nagyon jó megoldásnak nevezte, azt javasolta, hogy főként az idős emberek - ha megtehetik - üljenek be órákra klimatizált helyiségekbe, ahol a keringésüket normalizálni tudják.

Folyadék

Hangsúlyozta a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás fontosságát is. Azt mondta, normál esetben átlagos hőfokon két-három litert kell inni egy nap, ilyenkor azonban ennek a másfél-kétszeresét. Négy-öt liter soknak tűnik, de ez nem csak vízivást jelent, gondolhatunk levesekre, joghurtokra, vagy akár a kovászos uborka levére, ami

rendkívül jó szomjoltó és az izzadással elveszített sókat is pótolja,

amivel meg lehet akadályozni, hogy a szervezet ionháztartása felboruljon - magyarázta a tisztifőorvos.

Az alkoholtartalmú italok fogyasztását vissza kell szorítani, hiszen ezek dehidratáltságot okoznak - javasolta Müller Cecília.

Szamárköhögés

A szamárköhögéssel kapcsolatban elmondta: a kötelező védőoltási rendszerrel távol tartjuk ezt a betegséget, de baktériumai jelen vannak körülöttünk. A Covid elleni védekezés, a maszkviselés miatt háttérbe szorultak a légúti megbetegedések, most ezek elemi erővel támadnak Európa-szerte, nálunk is nőtt a megbetegedések száma - mondta.

Felnőttkorban és oltott közösségben jellemzően enyhén zajlik a szamárköhögés, és mivel baktérium okozza, antibiotikummal jól kezelhető - közölte a tisztifőorvos. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a magas kockázatú csoport - az újszülöttek, kisgyermekek - esetében nagyon súlyos, olykor a légzéskimaradás miatt halálos is lehet. Az ő védelmükben a jelenlegi járványügyi helyzetben azt javasolják, hogy a várandósság utolsó harmadában a nők vegyenek fel ismétlő oltást, amellyel saját magukat és majdani újszülöttjüket is védik. Illetve a kisgyermekek környezetében élő idősek számára is javasolt az ismétlő oltás - közölte Müller Cecília.

Címlapról ajánljuk

Magyarics Tamás: J. D. Vance alelnökjelöltsége több szempontból is ideális a republikánusoknak

A 39 éves ohioi szenátor James David Vance lesz a republikánus Donald Trump alelnökjelöltje az Egyesült Államok novemberi elnökválasztásán. Magyarics Tamás Amerika-szakértő szerint ő hozhatja az egyik billegő államot, Ohiót, megszólíthatja a kiábrándult fiatalokat és az amerikai alsó-középosztályt is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×