eur:
395.83
usd:
360.07
bux:
72179.88
2024. augusztus 16. péntek Ábrahám
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Drámai adatok - romlik a klíma Szegeden

Szeged belvárosában jelentősen emelkedett az éves középhőmérséklet, tavaly 15,2 Celsius fok volt, ami olyan városok átlaghőmérsékletének felel meg, mint Róma, Marseille vagy Szaloniki - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati igazgatósága.

Az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékén folyó, az éghajlatváltozás városi hatásait vizsgáló kutatásról szóló közlemény szerint az elmúlt egy év középhőmérséklete Szeged külterületén 14,4 Celsius fok volt, ami jelentősen meghaladja az 1981-2010-es időszak 11,5 fokos átlagát.

Az elmúlt 13 hónap a mérések kezdete óta a legmelegebb volt globálisan. Ez az extrém meleg Magyarországon is megfigyelhető. Az Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszék és a HungaroMet Zrt. együttműködésének köszönhetően 1998 óta Szegeden nemcsak a külterületen, hanem a belvárosban is zajlanak mérések. Az SZTE Egyetem utcai épületének tetején és udvarán zajló mérések alapján vizsgálható a klímaváltozás és a városklíma együttes hatása. A kutatás hozzájárul a jövőbeli változások előrejelzéséhez és a szükséges intézkedések megtételéhez - írták.

Szeged belvárosában az elmúlt év átlaghőmérséklete mediterrán városokéhoz vált hasonlóvá, ami jelentős eltérés a korábbi időszakokhoz képest. A belvárosban az éjszakák rendszerint melegebbek, a minimumhőmérsékletek pedig magasabbak, mint a külterületen. A külterületen mért értékek is jelentősen emelkedtek, ami az éghajlatváltozás közvetlen hatását mutatja. A város klímamódosító hatása tovább fokozza az éghajlatváltozás következményeit a településeken, ezt jól mutatja a Szeged belvárosában és külterületén mért adatok közötti jelentős különbség - tudatták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Elképesztő számokat mutatnak az ukrán offenzíva részletei – Tényleg a Nyugat ellenállásán bukott meg az orosz légierő feletti totális győzelem?

Bár a kurszki offenzíva kevesebb mint fél hónapja kezdődött, Ukrajna az amerikai fegyverszállítások megújításától fogva hónapokon keresztül folytatott egy másfajta hadjáratot Oroszországgal szemben. A drónokkal és nyugati fegyverekkel végrehajtott támadás főként az orosz légierőt és az olajfeldolgozást vette célba. Bár a finomítók elleni támadás alábbhagyott, a katonai légibázisokra mért csapások folyamatosak. De valóban igaz az az állítás, hogy a szövetségesek korlátozása akadályozta meg Ukrajnát abban, hogy a kifutókon semmisítse meg Oroszország légierejét?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 16. 13:52
×
×
×
×