eur:
401.32
usd:
365.79
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália
Senior man putting coins, money into a piggy bank. Saving Money after retirement, preparing for retirement. Financial education and financial literacy for seniors.
Nyitókép: Halfpoint Images / Getty Images

Innen tudja meg, ki jár jól az új adókedvezménnyel

A kormány a munkaerőpiacra történő belépést könnyítené meg a rendelettel.

A kormány új rendeletet adott ki a szociális hozzájárulási adóra (szocho) vonatkozó szabályok módosításáról. A veszélyhelyzetre hivatkozva, és a foglalkoztatás növelését célul kitűzve a munkáltatóknak bizonyos esetekben engedélyezik az adó teljes visszaigénylését – derül ki a Magyar Közlönyből.

Az új szabályok szerint azok a magyar állampolgárok számítanak munkaerőpiacra lépőnek, akik az adóhatóság adatai szerint a foglalkoztatás megkezdését megelőző 365 napon belül legfeljebb 92 napig rendelkeztek biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonnyal. Ez alól kivételt képeznek azok az időszakok, amikor a munkavállaló anyasági ellátásban részesült, hacsak ezen időszak alatt nem volt más biztosítási kötelezettséggel járó jogviszonya.

A munkaerőpiacra lépő munkavállalók esetében az első évben a munkáltatók az alkalmazott bruttó bérére számított szociális hozzájárulási adó teljes összegét visszaigényelhetik, legfeljebb a minimálbér mértékéig. A második év első hat hónapjában ez a kedvezmény az adómérték 50 százaléka lesz - írja a Portfolio.

A kedvezmény az egész hónapra jár, amelyben a munkavállalás első éve, vagy tizennyolcadik hónapja véget ér. A rendelet 2024. augusztus 1-jén lép hatályba, és az ezt követően létesített munkaviszonyokra vonatkozik. A kormány szerint a rendelet célja, hogy megkönnyítse a magyar munkaerőpiacra való belépést - írja a portál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×