eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Egy REpont hulladékvisszaváltó a MOHU (MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.), a szelektív hulladékgyűjtést és a REpontokat népszerűsítő sajtótájékoztatóján Budakeszin 2024. február 7-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Neubauer Katalin az új visszaváltási rendszerről: aki nem csatlakozik, sok vásárlót veszíthet

A tervek szerint 7-8 ezer olyan kézi visszaváltópont lesz az országban, ahol mindenki kényelmesen, a lakókörnyezetéhez közel meg tudja oldani az italcsomagolások visszaváltását, a kezelési jutalék pedig ösztönözheti a kiskereskedőket – mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Július elsejétől elindult az italcsomagolások visszaváltásának új rendszere. A gyártók már nem hozhatnak forgalomba olyan műanyag, alumínium vagy üveg italcsomagolást, amely nem visszaváltható vagy nincs regisztrálva a visszaváltási rendszerbe. A 2024. június 30-ig forgalomba került italok eldobható csomagolásban azonban még ott lehetnek az üzletek polcain mindaddig, amíg le nem jár a szavatosságuk.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) főtitkára az InfoRádióban elmondta: a kisboltok számára nagy versenyhátrányt jelenthet, ha nem csatlakoznak önkéntesen a visszaváltási rendszerhez. Mint fogalmazott, egészen eddig nem volt különösebben szembetűnő ez a probléma, mert a türelmi időszakban alig lehetett látni néhány palackot,

az új rendszerben azonban már tömegével jelennek majd meg a piacon.

Neubauer Katalin hozzátette: Magyarországon évente összesen több mint három és fél milliárd italcsomagolás kerül forgalomba, amelyek tömege körülbelül 160 ezer tonna. Ez óriási mennyiség, így minden kereskedőnek az az érdeke, hogy – akár kötelezően, akár önkéntesen – csatlakozzon a rendszerhez, ugyanis aki nem így tesz, nagy számban fog vásárlókat veszíteni.

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség idén egyeztetéseket kezdeményezett a MOHU-val annak érdekében, hogy az önkéntes alapon, kézi visszaváltással működő kereskedelmi egységek is versenyképesek lehessenek a piacon. A főtitkár közölte: amellett érveltek a tárgyalásokon, hogy az érintett kisboltok közvetlen környezetében legyen egy-egy olyan visszaváltási sarok, ahol áruszállító kocsival lehet összegyűjteni a visszaváltott palackokat. Az MNKSZ azt kérte még, hogy helyezzenek el az üzletekben kis kézi nyomtatókat, amelyek applikáció segítségével kinyomtatják azt a kupont, amit a vásárlók a pénztárnál érvényesíthetnek.

A sikeres tárgyalásoknak köszönhetően Magyarországon egyedülálló módon elindult egy olyan mobil automata rendszer a kiskereskedőknél, amely egy nagy garatba gyűjti össze a palackokat. A műanyag palackot, üveget vagy alumíniumdobozt visszaváltó vásárló háromféle módon kaphatja vissza az 50 forintot, miután bedobta az automatába a csomagolást:

  • az üzletben levásárolható utalványként
  • felajánlhatja jótékonysági célra
  • az új, magyar fejlesztésű REPont applikációnak köszönhetően azonnal átutalhatja a saját bankszámlájára

Neubauer Katalin figyelmeztetett: a vásárlók el fognak fordulni azoktól a kereskedelmi egységektől, ahol csak ráterhelik a vásárláskor a visszaváltási díjat a vevőkre, miközben nem biztosítanak lehetőséget a helyszíni visszaváltásra.

Az MNKSZ főtitkára hozzátette: a MOHU központjában látják majd a felhalmozott palackok mennyiségét, így nem kell külön hívni a csomagolásokat elszállító autókat. „Azzal számolunk rendszerszinten, hogy

7-8 ezer olyan kézi visszaváltó pont lesz az országban, ahol mindenki kényelmesen, a lakókörnyezetéhez közel meg tudja oldani a visszaváltást.

A kezelési jutalék pedig ösztönözheti a kiskereskedőket” – mondta Neubauer Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×