eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Zsolt Hlinka/Getty Images

Ritkán lehet ilyen balatoni élményben része az embernek

Különleges összeállítású, múltidéző szerelvények állnak forgalomba menetrend szerinti járatokon a Balaton körüli vasútvonalakon július 6-án és 7-én.

A MÁV tájékoztatása szerint idén két alkalommal és két helyszínen rendeznek nagyszabású retró hétvégét. Júliusban a Balatonnál mutatkoznak be a MÁV-Start közelmúltban elkészült retró járművei. Augusztusban pedig Debrecen környékén, hajdúsági vasútvonalakon találkozhatnak az utasok a múltidéző, autentikus szerelvényekkel. Ezek mellett kisebb tematikus retró eseményeket is szerveznek az érdeklődőknek: a V63 és BVmot típusok, valamint a CAF sorozatú személykocsik évfordulójának emlékére több vonalon is különleges szerelvényeket közlekedtetnek majd, továbbá szeptemberben Békéscsabán a XX. Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé keretein belül számos környékbeli vasútvonalon állnak forgalomba nosztalgikus szerelvények.

Balatoni retró hétvége

Számos járműtípus ünnepli gyártásának kerek évfordulóját, melyek kiemelt szerepet kapnak a rendezvényen! Az utasok találkozhatnak az idén 100 éves 424-es gőzmozdonnyal és a 70 éves Bobó mozdonnyal is. A hazai gyártású InterCity motorvonat, a Samu 30 éves, mely ezúttal Balatonfüredre közlekedik, és fedélzetén ismét élvezhetjük az Utasellátó szolgáltatásait. Mindemellett az utasok megcsodálhatják a közelmúltban felújításon átesett és retró narancs fényezésben pompázó M62 116-os Szergej és M41 2143-as Csörgő mellett, a gyártáskori színtervét viselő V43 1008 Szili mozdonyokat is.

Mint írják, valamennyi személy- és expresszvonaton közlekedtetnek a szerelvénybe illő, autentikus első osztályú kocsikat, melyek között újdonságként mutatkozik be a vékonycsíkos Rába elsőosztályú gyorsvonati kocsi. Az esemény időtartama alatt az utasok Retró 1. osztályú Kiegészítő Napijegyet válthatnak, mellyel az első osztályon szabadon maradt ülőhelyek a Balatonfüred–Tapolca és Keszthely–Tapolca között közlekedő vonatokon elfoglalhatók, ezzel közel minden jármű – kocsiosztálytól függetlenül – egyszerűen és könnyen kipróbálható.

A retró hétvégén négy szerelvényben is közlekedik étkező és/vagy bisztrókocsi, ahol különleges, az adott korszakhoz és a korabeli megoldásokhoz igazodó kínálattal várják a vendégeket. Az idén 30 éves CAF étkezőkocsijaink Európa számos pontjára eljutottak, az elmúlt három évtizedben szinte minden jelentősebb EuroCity útvonalon feltűntek. Ebből az időszakból válogatták össze az étlap elemeit, ahol a hagyományos, magyaros jellegű ételek (borsóleves, paprikás csirke, vadas marha) és különleges, ritkán elérhető fogások (bélszínjava) is elérhetők. Idén 30 éve készültek el a MÁV ülőhelyes 2. generációs InterCity kocsijai is, ennek alkalmából a típuscsalád tagjai is forgalomba állnak a retró hétvégén. Az IC2G étkező-bisztrókocsiban egyszerűbb fogásokkal, például hideg gyümölcslevessel vagy rizseshússal várják az érdeklődőket. Újdonság a WR 252-es nosztalgia étkezőkocsi, ahol az 50-es, 60-as évek hangulatát hozzák vissza.

További részletek itt olvasható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×