eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Bed in hallway. The concept of working stressful environment
Nyitókép: sudok1/Getty Images

Hamarosan nagyon sokan eshetnek el a tb-től, ha figyelmetlenek

A frissen érettségizetteknek két lehetősége van: tovább tanulnak, vagy elkezdenek dolgozni, de diákigazolványuk lejárta után a biztosítási jogviszonyuk is megszűnik, és ha nem szeretnének fizetni az orvosi ellátásért, akkor maguknak kell tb-t fizetniük.

Általános esetben a tb-fizetési kötelezettséggel nem kell az embernek foglalkoznia, mert munkaviszony esetén a munkáltató, tanulói jogviszony esetén az intézmény fizeti utánunk a járulékot - írja a Pénzcentrum. Hozzáteszik, ha viszont a tanulói jogviszony lejárt, és munkahelyet sem találtunk, akkor magunknak kell intézni a befizetést.

Jelenleg az egészségügyi szolgáltatási járulék 2024. január 1-től napi 380 forint, azaz havi 11 300 forint, amit a bejelentkezéstől kezdve havonta kell fizetni.

Annak ellenére, hogy a felsőoktatásban tanulók száma az elmúlt években nőtt, sokakat érint a jogszabály, hiszen a munkanélküliek száma a 15-24 közötti korcsoportban 2024. március-május között közel 41 ezer fő a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.

A korcsoporthoz tartozó foglalkoztatási ráta pedig mindössze 27,3 százalék a vizsgált időszakban - írja a lap.

Élő tb-je azoknak van, akik

  • bejelentett munkaviszonyban dolgoznak,
  • munkanélküliek, de hivatalos álláskeresői státuszban vannak,
  • egyéni vagy társas vállalkozók,
  • egyházi személyek,
  • mezőgazdasági őstermelők,
  • kisadózók,
  • hallgatói jogviszony, szociális ellátás, nyugellátás, kiskorúság, stb. okból ingyenesen jogosultak az egészségügyi ellátásra.

Bizonyos személyek járulékfizetés nélkül, ingyen kapnak egészségügyi ellátást, például a GYES, CSED, GYED vagy örökbefogadói díjat kapó személyek, a GYOD-ra vagy GYET-re jogosultak, a megváltozott munkaképességűek, a fogyatékossági, rokkantsági, járadékot, baleseti táppénzt kapók, a nyugdíjasok, a bentlakásos szociális intézményben élők, az utógondozásban részesülő 18-24 évesek, a felsőoktatásban, köznevelési intézményekben tanulók, a szociálisan rászorulók és a hajléktalanok, illetve természetesen a kiskorú gyerekek.

Azoknak a diákoknak, akik a 2023-2024-es tanévben fejezték be tanulmányaikat, még október 31-ig érvényes a diákigazolványuk, ezt követően 45 nap után kötelesek maguknak fizetni a járulékot, ha nem kezdenek el dolgozni vagy ismét tanulni. A járulékfizetési kötelezettségről automatikus tájékoztatót küld a NAV a jogosultság megszűnésének bejelentésétől számított 8 napon belül, majd a kötelezett adószámláján a fizetendő összeget automatikusan előírja.

Ha valaki ezt elmulasztja, akkor a tb fizetéséhez be kell jelentkezni, és kitölteni a 24T1011U jelű adatlapot a NAV részére akár valamelyik ügyfélszolgálaton, akár a hatóság honlapján.

A bejelentéshez szükség van személyazonosításra alkalmas igazolványra, lakcímkártyára, adóigazolványra, TAJ kártyára, illetve meghatalmazásra, ha nem az igénylő jár el az ügyben. A tb-t a NAV-nak a „NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számlájára” kell átutalni. A közlemény rovatban meg kell adni az adóazonosító számot. Ha csekken szeretnénk befizetni, azt külön kell igényelni.

A 11300 forintos összeget minden hónap 12-ig kell eljuttatni a NAV számlájára. Ha nincs időben elutalva a járulék, akkor késedelmi pótlékot számolhatnak fel, amelyet szintén ki kell fizetni. A szabály szerint, ha az így összegyűlt összeg meghaladja a tb hatszorosát, vagyis a 67800 forintot, akkor a TAJ szám érvénytelenítve lesz és nem vehető igénybe térítésmentesen egészségügyi szolgáltatás.

Ha valakinek jelentős hátraléka gyűlik fel, de gondjai vannak a kifizetésével, van lehetőség fizetési kedvezmény kérvényezésére is, ami lehet részletfizetés, halasztás vagy a járulék összgének mérséklése.

Kedvezményt viszont csak az igényelhet, aki valamiylen oknál fogva valóban rászorul:

  • családban él, és a család egy főre jutó havi jövedelme nem haladja meg az úgynevezett szociális vetítési alap összegények 120 százalékát (2024-ben ez 34200 forint) és nincs egyéb vagyonsa sem a családnak (például ingatlan, megtakarítás stb.);
  • egyedül él, és havi jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 150 százalékát (2025-ben ez 42750 forint), és ebben az esetben sincs plusz vagyon.

Ezen kívül arra is van lehetőség, hogy más személy vagy szerv teljesítse a járulékfizetést, például egy jövedelemmel nem rendelkező személy vagy frissen végzett diák esetén egy családtagja. Az átvállalást viszont 15 napon belüll be kell jelenteni a NAV-nál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×