eur:
393.79
usd:
365.48
bux:
0
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
szúnyogirtás (katasztrófavédelem)
Nyitókép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság/Szőke Péter

Besokallt a szúnyogoktól az agrárminiszter, már repülők bevetését kéri

Nagy István agrárminiszter, Mosonmagyaróvár és térsége országgyűlési képviselője levélben kéri a hatékonyabb légi védekezést. Hasonló megoldást vár Budafok fideszes polgármestere is.

Nagy István agrárminiszter levélben fordult segítségért Sallai Péterhez, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjéhez - írja kisalfold.hu.

A miniszter úgy fogalmazott, miközben a csapadék utánpótlás megszűnésével jelentős apadás következett be Szigetköz területén, az ártérben az úgynevezett szúnyogbölcsőkben ott maradt a víz. A rendkívül gyors felmelegedés és intenzív napsugárzás hatására a térséget elárasztották a szúnyogok.

"Mára már egyszerűen kezelhetetlenné, élhetetlenné vált a helyzet" – emelte ki a tárcavezető, aki szerint hatalmas elégedetlenség övezi mindezt, mert a tapasztalatok szerint a földi úton történő szúnyoggyérítés nem hatásos.

Hasonló véleményen van Karsay Ferenc is. Budafok polgármestere nyílt levélet írt az emberek nevében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ illetékeseihez, "s lakossági segélykiáltások százai alapján aláírásgyűjtésbe is kezdtek".

A légi szúnyogirtást számos szervezet ellenzi. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület azt írja róla, hogy a "légi permetezés esetén a vízszintes irányban mozgó mérgező köd akár 40 percig is a területen lebeghet és teljesen átöblíti a térséget, így a növényzetben megbúvó, tehát az éppen nem repülő rovarokra is hat. A levelek fonákán is ható melegködös gyérítés kapcsán egy MTA vizsgálat kimutatta, hogy az elhullott rovarok között a célcsoportot jelentő szúnyogok aránya 0,1% (azaz minden ezredik rovar) volt csak."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×