eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Autumn panoramic view from Gellert Hill to Buda Castle and King Palace Budavari Palota of the Hungarian kings and river Danube with Szechenyi Chain Bridge on stormy weather
Nyitókép: Kateryna Mashkevych/Getty Images

Buda húzta a rövidebbet – félelmetes videók a vihar pusztításáról

Csütörtök délután és este komoly viharok csaptak le Magyarországra. A keletkezett károkról Dóka Imre tűzoltó őrnagyot, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét kérdeztük.

Országosan 110 olyan helyszínre riasztották a tűzoltókat, ahol kidőlt fák, leszakadt ágak akadályozták a forgalmat, illetve a nagy mennyiségű csapadékvíz gondot okozott.

Komolyabb beavatkozásra a fővárosban, elsősorban a budai oldalon volt szükség, de Komárom, Veszprém és Pest vármegyében is többször kellett vonulniuk a tűzoltóknak a „szokásosnál” – mondta Dóka Imre az InfoRádióban.

Budapesten helyenként rövid idő alatt 20-30 milliméternyi eső zúdult le, de a XI. kerületben a 40 mm-t is meghaladta a csapadék mennyisége. Itt, az Alabástrom utcai vasúti aluljáróban egy autó akadt el a hirtelen felgyülemlett csapadékvízben, amit a tűzoltóságnak kellett kivonatnia.

A III. kerületben található Meggyfa utcában egy 15 méteres fa leszakadó öles ága zuhant egy autóra,

ennek eltávolításában kérték a szolgálatok segítségét.

Pilisvörösváron szintén kidőlt egy nagy méretű fa, ami fogalmi akadályt okozott a Honvéd utcában. Taksonyban szintén a felgyülemlett csapadékvíz okozott gondokat, amit a szigetszentmiklósi hivatásos tűzoltók kezeltek szivattyúzással, Veszprém megyében pedig lakóépületekben keletkeztek a vihar nyomán – sorolta példaként a helyettes szóvivő.

Az Időkép úgy fogalmaz, hogy az érintett fővárosi kerületekben sokfelé víz öntötte el az utakat, nehézkessé vált a közlekedés, helyenként pedig patakokká változtak a hegyvidéki utak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri – ahogyan azt az elmúlt napon is tették –, hogy azokra a helyekre, ahol nagy mennyiségű esővíz gyűlhet össze, legyen szó aluljárókról vagy egyéb utcarészekről, senki ne hajtson be gépjárművel, mert jó eséllyel el fog akadni. Dóka Imre arra is felhívta a figyelmet, hogy egy-egy vihar után célszerű ellenőrizni, hogy keletkeztek-e kisebb károk az ingatlanukban, és ha igen, nem árt javítani, mert egy következő vihart már nem biztos, hogy ki fog bírni maga az épület.

A hétvégi előrejelzés alapján nyugodtabb, csapadékmentesebb, szárazabb időjárás várható, de miután a nyári zivatarok, felhőszakadások lokálisan is komoly gondokat okozhatnak, mindenképpen fontos, hogy vegyük komolyan a meteorológiai riasztásokat, és lehetőég szerint kövessük nyomon – akár a katasztrófavédelem VÉSZ nevű applikációján, akár a HungaroMet oldalán –, hogy időben megtehessük azokat a vészintézkedéseket, amikre szükség lehet, gondolva például a kerti bútorok elpakolására, amik erős szélben komoly károkat, sérüléseket okozhatnak – tette hozzá a tűzoltó őrnagy.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×