eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Alsó tagozatos gyerekek tanulnak számolni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat tarnabodi iskolájában.
Nyitókép: Facebook/Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Új utak nyílnak: nagy siker a máltaiak új oktatási modellje

A karitatív szervezet húsz közoktatási intézményt tart fenn, amelyek jellemzően hátrányos helyzetű kistelepüléseken működnek, ahol a gyerekek felzárkóztatásához innovatív pedagógiai módszerek szükségesek. A szeretetszolgálat iskolai alapítványának kuratóriumi elnöke az InfoRádióban elmondta: a diákok nagyon értékelik, hogy egyenként foglalkoznak velük, mert így élményszerűbb az oktatás.

A hagyományos tanítási modellektől eltérő, a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő innovatív pedagógiai megoldások a diákok mérhető teljesítményeiben is megmutatkoztak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közoktatási intézményeiben – emelte ki a napokban zárult 2023–2024-es tanév legpozitívabb tapasztalatát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványának kuratóriumi elnöke.

A szervezetnek az ország legelmaradottabb, legszegényebb kistelepülésein vannak óvodái és általános iskolái, de a középiskoláikba is nagyon sok hátrányos helyzetű gyerek jár, náluk pedig kevésbé hatékonyak a hagyományos oktatási módszerek. Thaisz Miklós az InfoRádióban elmondta: szakképző intézményeikben és műhelyiskoláikban olyan diákok tanulnak, akik – különböző okok miatt – nem tudtak megfelelő eredményeket elérni az általános iskolában.

A szeretetszolgálat az általános iskolai tanulmányaikat a nyolcadik osztály befejezése előtt abbahagyó fiatalok számára speciális programot indított (Dobbantó program) a Gyulajon működő intézményében. A csoportba tizenöt, már dolgozó fiatal felnőtt jelentkezett, és közülük tizennégyen sikerrel el is végezték a képzést. Ők a következő tanévben rész-szakmai kurzusokon tanulhatnak tovább a dombóvári szakképzőben, ahol többek közt cukrászsegéd, szakácssegéd, lakástextil-készítő vagy fémipari előkészítő képesítést szerezhetnek.

Thaisz Miklós kiemelte: alkalmazkodva az érintett diákok helyzetéhez, körülményeihez és tudásszintjéhez, új tanítási módszereket alkalmaznak műhelyiskoláikban, ahol

nem a más közoktatási intézményekben megszokott hagyományos tantárgyakat tanítják, hanem gyakorlatilag mester-inas képzés zajlik.

A diákokat mentorok, különböző szakemberek oktatják, és nagyon sok gyakorlati foglalkozáson vesznek részt a gyerekek.

A kuratóriumi elnök hozzátette: a kísérlet olyan jól sikerült, hogy a megszerzett tapasztalatok alapján Devecseren és Gyöngyösön is teljesen átalakították az oktatást valamennyi szakképzős évfolyamon. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kilencedik évfolyamos diákjaik a vendéglátóipari tanulmányaik során vagy a szociális ápoló és gondozó képzésben nem hagyományos tantárgyi struktúrában tanulnak, hanem több hetes projektblokkokon keresztül vesznek részt különféle kurzusokon, majd a kilencedik osztály elvégzése után ágazati alapvizsgát tehetnek.

Az új oktatási módszer az összes szakmai és közismereti tantárgyat érinti.

„Tulajdonképpen mindent megtanulnak a gyerekek, csak nem a hagyományos tantárgyi keretek között, hanem projektek által”

– magyarázta Thaisz Miklós.

Az oktatási szakértő elmondta azt is, hogy az idei ágazati alapvizsga eredményei sokkal jobbak lettek a várakozásaikhoz képest. Mint fogalmazott, a tantárgyi átlagok mellett „javultak a lemorzsolódási és a hiányzási mutatók” is, sokan végezték el sikeresen az ágazati alapvizsgát, így Thaisz Miklós szerint kijelenthető, hogy jól működik a rendszer.

„A diákok is értékelik, hogy egyenként figyelnek rájuk, és élményszerűbb az oktatás” – összegzett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványának elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×