eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Thirsty Female Blue-collar Worker in Ore Processing Plant.
Nyitókép: CasarsaGuru/Getty Images

Hőségriadó: különleges szabályai vannak a munkavégzésnek – mutatjuk a részleteket

A munkahelyi meleg klímakörnyezet is a dolgozókat érő megterhelések körébe tartozik, így erre vonatkozóan is el kell végezni a kockázatértékelést, és megelőző intézkedéseket kell hozni a munkavállalók egészségvédelmére – mondta Zöld-Nagy Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére szerda nulla órától szombat éjfélig az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján. A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek.

A melegben betartandó munkavédelmi szabályokat ismertető tájékoztatót tett közzé a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyből kiderül, hogy a munkavédelmi előírások alapján a munkahely melegnek minősül, ha a munkahelyi klíma a munkahelyen a 24 Celsius-fok értéket meghaladja, vagy szabadtéri munkahelyen a napi középhőmérséklet legalább egy napig meghaladja a 25 Celsius-fokot, és az országos tisztifőorvos a hőség miatt a figyelmeztetést vagy a hőségriasztást kiadta. A melegnek minősülő munkahelyeken munkavállalók igénye szerinti mennyiségben megfelelő hőmérsékletű (14-16 Celsius-fokos) ivóvizet kell biztosítani. Zárt téri munkahelyen, ha az melegnek minősül, óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell alkalmazni.

Szabadban számos különös szabály javasolt: a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon a dolgozók, 11-15 óra között lehetőség szerint árnyékos helyen folyjon a munka, könnyű, világos színű és lazán viselhető ruházatban, amennyiben ez nem veszélyezteti a biztonságos munkavégzést.

"Nagyon fontos a tudatosság mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről" – hívat fel a figyelmet az InfoRádióban Zöld-Nagy Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Kiemelte, hogy a munkáltatóknak feladatuk a munkahelyi kockázatértékelés a melegben történő munkavégzés veszélyeiről. Végig kell gondolniuk a munkaszervezést, a pihenőidők kiadását hőségriasztás idején. Nagyon fontosnak nevezte, hogy a leginkább kockázatot jelentő időpontokban próbálják valamilyen árnyékolással védeni a munkavállalókat, illetve azt is, hogy a munkavállalók kapjanak megfelelő tájékoztatást, hogy mire figyeljenek. Nemcsak magukra kell ügyelniük, hanem a munkatársaikra is, és ha hőártalom jeleit látják rajtuk.

A szabadtéri munkavégzésnél azt javasolja a helyettes államtitkár, hogy legyen a területen egy olyan felelős, aki ezeket a tüneteket is figyeli, és mindig legyen elérhető távolságban egy mobiltelefon, ha orvosi segítségre van szükség. Felhívta a figyelmet arra, hogy ilyenkor az alkoholos, magas koffein- és cukortartalmú italok fogyasztásától tartózkodjanak a dolgozók, próbálják a víz- és sópótlást biztosítani.

A zárthelyi munkavégzésnél is azt emelte ki, hogy a klímaberendezést használat előtt tisztítsák ki, mert súlyos betegséget is tudnak okozni az ott lévő baktériumok.

A felvetésre, hogy ha egy munkáltató nem biztosítja a hőségben való munkavégzés feltételeit, akkor a munkavállaló jogosan mondhatja azt, hogy nem látja el a munkáját, Zöld-Nagy Viktória közölte, a munka megtagadásának nagyon speciális szabályai vannak a Munka törvénykönyvében, de ha a testi épsége, egészsége veszélyben van, akkor a törvény lehetőséget ad erre is.

"A gyakorlatban azt látjuk, hogy az elmúlt években nagyon sokat javult a melegben végzett munka esetén a munkáltatói hozzáállás, figyelnek már arra, hogy a munkavállalók minél biztonságosabb körülmények között tudjanak dolgozni" – mondta a helyettes államtitkár. Példaként említette, hogy építkezéseken árnyékolnak a 11 és 15 óra között, biztosítják a védőitalt, a mezőgazdasági munkáknál pedig úgy határozzák meg a munkaidőt, hogy az a hűvösebb korai órákra vagy a késő esti órákra kerüljön.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×