eur:
395.07
usd:
368.74
bux:
69803.98
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje beszédet mond az önkormányzati választási eredményváró rendezvényén Budapesten 2024. június 10-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Vitézy Dávid közleményt adott ki az újraszámlálás eredményére reagálva

Gratulált Karácsony Gergelynek a 41 voksos győzelemhez, viszont döntetlennek nevezte azt, és figyelmeztetett, a Kúria döntése még hátra lehet.

Vitézy Dávid, az LMP által is támogatott jelölt a főpolgármester-választáson korábban érvénytelenül leadottnak minősített voksok újraszámlálására reagálva péntek este közleményt adott ki.

Mindenek előtt megköszönte a Nemzeti Választási Iroda munkáját, a különbséget közte és az ellenzéki összefogás által támogatott Karácsony Gergely közt 5 "százezrelékesnek" nevezte, "az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett" - jellemezte a 41 szavazatos különbséget, amelyhez

gratulált Karácsony Gergely főpolgármesternek.

Ezzel azonban szerinte még nincs vége.

"A jogerős választási eredményhez még két jogorvoslati eljárásnak kell lezárulnia" - írta. "Egyrészről Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, hogy akkor is, ha az újraszámlálást ő nyeri, teljes Budapesten új választást szeretne. Természetesen ennek magam részéről állok elébe, ha erről az illetékes szervek döntést hoznak."

Az NVB döntésének fényében azért szerinte azt fontos leszögezni, hogy "teljesen felelőtlen és erkölcstelen volt az a hergelés és hisztéria, amit Karácsony Gergely az elmúlt két napban művelt".

"Mocskolódott és hazudott, köztisztviselőket vádolt bűncselekményekkel, a szavazóimat sértegette, csak azért, mert azt hitte, veszíteni fog. Ebben nem csatlakoztam hozzá, és most sem fogok. Karácsony ezt a kétségbe esett vagdalkozást egyetlen cél érdekében tette: saját politikai túlélése miatt. Mert úgy látszik, ha már ugródeszkának nem tudta használni a Városházát, most megpróbálja a DK és az MSZP mentőcsónakjaként" - ecsetelte.

A másik jogorvoslati eljárás két DK-s vezetésű kerületet, Újpestet és Erzsébetvárost érinti.

"Ezekben a kerületekben szinte láthatatlan vékonysággal húzták ki a visszalépett jelölt nevét, sorban jönnek a hírek arról, hogy külön ebből a célból vettek 0,3 és 0,5 mm tűvastagságú tollakat, hogy megtévesszék a választókat."

Ennek kapcsán már a hét eleje óta folyamatban van egy jogorvoslati eljárás részéről.

"Ahogy a keddi sajtótájékoztatómon is elmondtam, nehéz nem szándékosságot látni amögött, ahogy ez a két kerület kezelte a szavazólapokról a visszalépett jelölt kihúzását, és ennek eredményeként itt kétszer annyi érvénytelen szavazat született, mint Budapest többi kerületében. Ez a jogorvoslat a hét eleje óta tart, fellebbezési szakaszban van, ma tárgyalja a Nemzeti Választási Bizottság, és lehet, hogy később a Kúria is fogja" - írta. Ismert, a Nemzeti Választási Bizottság elutasította Vitézy Dávid ezen fellebbezését.

Szerinte ha "ez a DK-s akció, ami a trükközés, a joggal való visszaélés és a csalás határmezsgyéjén mozog, nem történik meg, sok ezer érvénytelen szavazat elkerülhető lett volna ebben a két kerületben, és az eredmény valószínűleg messze nem az lenne, amit most ismerünk".

A választási folyamatnak ugyanakkor szerinte minden ilyen visszásság ellenére vége kell legyen.

"A budapestieknek a felfokozott választási kampány után nyugalomra van szüksége. Ahogy az eddigi hónapokban, úgy most is arra fogok törekedni, hogy Budapest egy élhetőbb és zöldebb város lehessen. A magam részéről mindent meg fogok ezért tenni" - írta.

Ígérte, a Fővárosi Közgyűlésben programja mentén Budapest fejlesztése érdekében maximális konstruktivitással fogja az együttműködés lehetőségét keresni mindenkivel, aki partner lesz ebben.

Karácsony Gergely is reagált.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 18. 13:08
×
×
×
×