eur:
395.78
usd:
369.27
bux:
71811.17
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Felemás hírek jöttek a kajszibarackról

A megszokotthoz képest két héttel korábban, már május második felében megkezdődött a korai kajszifajták betakarítása, ezért idén hosszú szezonra lehet számítani.

A becslések szerint idén 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez a mennyiség több mint a duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet közölte: a 2024-es évben hosszú szezonra lehet számítani, mivel a szokásosnál két héttel korábban, már május második felében megkezdődött a korai fajták betakarítása.

A két szervezet körképe szerint minőségi problémák egyelőre nem jelentkeztek az ültetvényeken, viszont

a tavaszi fagyok komoly károkat okoztak a Dunántúlon, az ország középső, illetve északi és észak-keleti részében.

Elsősorban a Pest, Bács-Kiskun és Borsod vármegyékben fekvő ültetvényeken lehet jelentősebb terméskiesésre számítani. Az elmúlt évek drasztikus fagykárai miatt megállt a korábban elindult termőterület-bővülés: 2013 és 2020 között 4000 hektárról 5700 hektárra nőtt az ültetvények területe, de ez mára 5000 hektárra csökkent.

A legfontosabb termőtájak Pest, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna és Fejér vármegyében vannak. A szervezetek emlékeztettek: az évről-évre jelentkező komoly fagykárok miatt az éves termésmennyiség jelentős szórást mutatott az elmúlt években.

Míg 2018 előtt, évjárattól függően 20 és 35 ezer tonna között mozgott a betakarított mennyiség, 2023-ban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt már csak 6-8 ezer tonna kajszi termett. Jelezték: az idei évre vonatkozó termésbecslés a következő hetek időjárásának függvényében változhat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyre népszerűbbek Magyarországon a nyitott bevásárlóközpontok

Egyre népszerűbbek Magyarországon a nyitott bevásárlóközpontok

A pandémia, a gazdasági nehézségek és az energiaválság következtében a retail üzletágban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a strip mallok, azaz a nyitott bevásárlóparkok. A változatos bérlői mix, a szolgáltatások széles köre, a könnyű, kényelmes parkolás és az átlátható alaprajzi elrendezés vonzó a tudatos vásárlók és a márkák számára, így a kiskereskedelem egyre fontosabb szegmensét képviselik. A hazai retail piacon 2022 óta a CPI Hungary portfóliójába tartozó, 14 egységgel működő Stop Shop-hálózat látogatószáma 2023-ban – a két CityMarket bevásárlóparkkal együtt – meghaladta a 21,5 milliót, miközben csaknem 100%-os kihasználtsággal üzemel - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×