eur:
397.07
usd:
360.15
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett
Vilnius, Lithuania - February 16 2022: Flag of NATO, European Union and Ukraine waving together in the sky
Nyitókép: Michele Ursi/Getty Images

A NATO elfogadja, hogy Magyarország nem vesz részt az Ukrajnának nyújtott támogató műveletekben - a nap hírei

Elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását a Nemzeti Választási Bizottság. Peking mellett több német autógyártó és a magyar kormány is bírálta a kínai autógyártók ellen tervezett uniós büntetővámokat.

Magyarország nem vesz részt az Ukrajna támogatását célzó NATO akciókban, de a többi tagállamot nem blokkolja ebben. Erről az észak-atlanti szövetség főtitkárával állapodott meg Budapesten a magyar kormányfő. Orbán Viktor a közös tájékoztatón nehéznek, de konstruktívnak nevezte a tárgyalást és hozzátette: Magyarország megkapta azokat a garanciákat, amelyek lehetővé teszik, hogy a NATO területén kívüli katonai akció csak önkéntes legyen. Jens Stoltenberg kijelentette: tudomásul vette Magyarország kimaradását a NATO ukrajnai missziójából, de az észak-atlanti szövetség eltökélt abban, hogy kiképzést, hosszútávú pénzügyi és katonai támogatást nyújt Ukrajnának.

Nem ért egyet a kínai elektromos autógyártókat sújtó újabb európai büntetővámokkal a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton azután közölte ezt, hogy az Európai Bizottság tervezete alapján Brüsszel jelentős büntetővámokat vetne ki a Kínában gyártott elektromos járművekre. A tervezet a jelenlegi 10 százalékos már meglévő vámokra további 17 és 38 százalék közötti terhet róna ki. A nemzetgazdasági miniszter szerint az Európai Bizottság egy kettős diszkriminációs rendszert alakítana ki. Az uniós vámok tervét Kínán kívül többen is bírálták: számos német autógyártó kifogásolta a tervet. Szerintük a döntés negatív hatásai felülmúlnák a lehetséges előnyöket.

Elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását a Nemzeti Választási Bizottság. Az NVB 12 igen szavazattal, 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását. A testület szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás. Az NVB-nél Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, arra hivatkozva, hogy annak tartalma jogszabálysértő, mert több szavazókörben olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek állítása szerint érvényesek voltak.

Továbbra is lassú apadás és elhúzódó árhullám várható a Rábán és a Dunán. Mindkét folyón a nap 24 órájában figyelik a védvonalakat a vízügyi szakemberek a tartósan magas vízszint miatt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint a töltések átnedvesedése okozhatja a legnagyobb problémát. Körmendnél lassú apadásra lehet számítani, itt továbbra is harmadfokú a készültség. Győrnél elsősorban a Duna hatása érvényesül, elnyúló tetőzés jellemzi a folyó teljes hazai szakaszát is. A fővárosban ugyanakkor még továbbra is tartósan magas vízszint várható, a hétvégi tetőzéshez képest alig 30 centimétert apadt a Duna.

Az év végéig bezárja körösladányi gyárát a Henkel. A német cég azt közölte: a jövőben magyarországi termelői tevékenységét a környei gyárára koncentrálja, ahol multitechnológiás ragasztókat állítanak elő. A közleménye szerint a Körösladányban gyártott folyékony mosószerek termelése a fogyasztói igények változása miatt áll le.

A zöld átmenet, a gazdaságpolitika, a versenyképesség és a migráció területén is alapvető változásra van szükség az Európai Unióban – közölte az uniós ügyekért felelős miniszter. Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: az európai parlamenti választások eredményének üzenete az, hogy irányváltás, korrekció kell, a többi között az ukrán-orosz háború, a mezőgazdaság, a versenyképesség és a migráció területén.

Franciaországban kizárta a Köztársaságiak vezetősége a jobbközép pártból a pártelnököt, amiért szövetséget ajánlott a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel. A Köztársaságiak vezetését átmenetileg Francois-Xavier Bellamy, az európai parlamenti választás listavezetője és a mozgalom főtitkára látja el. Eric Ciotti, aki nem volt jelen a vezetőségi ülésen, a döntés után jelezte, hogy továbbra is pártelnöknek tekinti magát.

Németországban önkéntes katonai szolgálatra ösztönöznék a fiatalokat egy új jogszabálytervezet szerint, a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséről nincs szó. Boris Pistorius védelmi miniszter hangsúlyozta: az intézkedés célja az ország védelmének erősítése. A jogszabály lehetővé tenné, hogy a hadsereg az ország minden fiataljának levelet küldhessen, amikor betöltik a 18. életévüket, s megkérdezze őket arról, akarnak-e és képesek-e szolgálni a hadseregben.

Ukrajna keleti részén az orosz erők rakétacsapást mértek Krivij Rih városára. Az eddigi adatok szerint nyolc ember vesztette életét, és 21-en megsebesültek. Krivij Rih az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij szülővárosa, az orosz erők 2022 februárja óta több csapást is mértek a településre. Az orosz erők rakétatámadása a város egyik lakóövezetét érte.

Athénban naponta dél és délután öt óra között bezárják az Akropoliszt a nyár első hőhulláma miatt. Görögország középső és déli részein iskolák maradtak zárva a kánikula miatt. A fővárosban egészségügyi dolgozókat helyeztek készenlétbe szerte a városban, mert szerdán és csütörtökön 40 Celsius-fok is lehet az Észak-Afrika felől érkező hőség és por következtében.

Címlapról ajánljuk

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Az ázsiai tőzsdék ma nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, míg Európában vegyesek voltak a mozgások, délután érkezett meg egy lefordulás az autóipari részvények mélyrepülésével együtt. Az USA-ban eközben folytatódik a visszapattanás a technológiai részvények vezetésével. Reggel megérkezett a magyar inflációs adat, ami jóval alacsonyabb lett a júliusban mért értéknél, és az elemzők által vártnál is kedvezőbben alakult. Fontos bejelentést tett emellett a Mol: az olajtársaság megállapodást kötött a folyamatos kőolajszállításról a Barátság kőolajvezetéken keresztül, ami a befektetők számára megkönnyebbülést jelent a szállítás kapcsán hónapok óta húzódó bizonytalanságok után - a bejelentés után emelkedik a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×