eur:
394.83
usd:
367.79
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Honvédség új, ELM-2084 típusú háromdimenziós radarjainak átadásán Veszprémben 2024. június 7-én.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Törvénymódosítás után jelentős változások következnek a Magyar Honvédségnél

A honvédelmi miniszter szerint a háborúk korában gyorsan és hatékonyan kell irányítani a haderőt.

A Magyar Honvédség elsődleges feladata és kötelessége Magyarország és a magyar emberek biztonságának garantálása, melyhez egy gyorsan és hatékonyan irányított haderő kell – közölte a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy ennek megvalósításához nemcsak új és fejlett technikai eszközök, hanem a jogszabályi környezet megújítása is szükséges. „A magyar kormány célul tűzte ki, hogy a Magyar Honvédséget minden tekintetben alkalmassá tegye az alapvető kötelességének, a haza védelmének teljesítésére” – fogalmazott a tárcavezető.

Hozzátette: a biztonsági környezet megváltozott, a biztonsági kihívások, kockázatok és fenyegetések megsokszorozódtak. A hatályos honvédek jogállásáról szóló törvény felülvizsgálata mostanra „elodázhatatlanná vált”. Jelezte, hogy

rövidebb, egyszerűbb, a katonai szolgálatteljesítés rugalmasabb működését elősegítő, keret jellegű kormányrendeleti szabályozás vált szükségessé.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: az Alaptörvény kapcsolódó módosítását követően a kormány a modern, a XXI. század kihívásaira reagálni képes haderő szolgálati viszonyát szabályozó, kellő rugalmasságot biztosító kormányrendeletet (Hjkr.) alkotott, amely 2024. július 1-jével lép hatályba.

A Hjkr. a honvéd jogállás sajátos közszolgálati jellegére tekintettel szakít a munkajogi szemlélettel, a honvédelmi ágazat sajátosságait hangsúlyozza. Az új szabályozás a bürokrácia és az adminisztráció érdemi csökkenését eredményezi – részletezte a honvédelmi miniszter a változásokat.

A tárca tájékoztatása szerint az új jogállási szabályozás a honvédség működtetése szempontjából a kellő rugalmasság és a lehetőségek rendszerét biztosítja, a könnyebb megértést és alkalmazást szolgálja a jelenlegi merev szabályok helyett.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta:

az előmenetel, az illetményrendszer és a szolgálatteljesítési idő rugalmasabbá tételével könnyebbé, gyorsabbá és egyszerűbbé válik a személyi állomány mozgathatósága.

Megnő a parancsnoki mozgástér és mérlegelés lehetősége az illetmények megállapításában, valamint a napi szolgálatteljesítési időnek a katonai feladatokhoz való rugalmasabb alakítása lehetővé teszi a mostaninál hatékonyabb szolgálatszervezést.

A szolgálati érdek elsődlegességének markánsabb megjelenése, a szigorúbb magatartási követelmények alkalmazása a katonai rend és fegyelem megszilárdításán, a hadrafoghatóság és kiképzettség növekedésén keresztül egy új szolgálati kultúra meghonosodását is eredményezi, válaszolva a veszélyek korának kihívásaira – tette hozzá a miniszter a közlemény szerint.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kormányrendelet társadalmi véleményeztetését megelőzően, a Honvéd Vezérkar főnökével közösen, személyesen tájékoztatta a katonai szervezetek parancsnokait az új jogszabály vezérelvéről, legfontosabb elemeiről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Egyre több az oltásellenes szülő Magyarországon, aggódnak az orvosok

Egyre több az oltásellenes szülő Magyarországon, aggódnak az orvosok

Növekszik az oltásellenes szülők száma, és egyre több támadás éri a gyermekorvosokat a kötelező oltások beadása miatt – figyelmeztet a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A kamara tucatnyi olyan esetről értesült, amikor szülők egy erre alakult szervezet segítségével pert indítottak orvosok ellen. Havasi Katalin, a Gyermekorvosok Társaságának főtitkára szerint a csecsemőkori kötelező oltások bevezetése előtt minden ötödik gyermek meghalt egyéves kora előtt - számolt be a RTL.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 21:46
×
×
×
×