eur:
394.58
usd:
365.84
bux:
0
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter (j2) átveszi kinevezését Sulyok Tamás köztársasági elnöktől (j), Orbán Viktor miniszterelnök (b2) jelenlétében a Sándor-palotában 2024. június 11-én. A kormányfő mellett Szabó Attila László, a Sándor-palota főigazgatója (b3).
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Hankó Balázs átvette miniszteri kinevezését

A Kulturális és Innovációs Minisztérium korábbi vezetője, Csák János hétfőn jelentette be lemondását.

Csák János kulturális és innovációs miniszter hétfő reggel jelentette be, hogy lemond a posztjáról, mert elvégezte a miniszterelnök által rábízott feladatoka, és átadja a helyét egy fiatalabb szakembernek. Sulyok Tamás köztársasági elnök erről, illetve a távozó tárcavezető utódlásáról szóló átiratát Bakos Bernadett jegyző olvasta fel az Országgyűlés keddi ülésén:

„Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter megbízatása lemondására tekintettel 2024. június 30-i hatállyal megszűnik. A miniszterelnök javaslatára Hankó Balázs Zoltánt, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkárát e megbízatása alól 2024. június 30-i hatállyal felmentettem. Egyúttal a miniszterelnök javaslatára 2024. július elsejei hatállyal a kultúráért és innovációért felelős miniszterré kinevezem” – hangzott el.

Latorcai János ülésvezető elnök tájékoztatása szerint Hankó Balázst meghallgatta az Országgyűlés népjóléti, kulturális és nemzetiségi bizottsága is, és mindhárom testület támogatta a kinevezését. Az új miniszter ezt követően esküt tett a parlamentben.

Budapest, 2024. június 11.
Orbán Viktor miniszterelnök (b), Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) és Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter (k), miután a miniszter átvette kinevezését az államfőtől a Sándor-palotában 2024. június 11-én.
MTI/Máthé Zoltán
Orbán Viktor miniszterelnök (b), Sulyok Tamás köztársasági elnök (j) és Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter (k), miután a miniszter átvette kinevezését az államfőtől a Sándor-palotában. MTI/Máthé Zoltán

A 46 esztendős, nős, négy gyermekes Hankó Balázs a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen diplomázott gyógyszerészként, ahol 2005-ben Phd fokozatot szerzett, később pedig több szakvizsgát is tett. Gyógyszerészként dolgozott egyre magasabb pozíciókban, majd rektorhelyettessé nevezték ki. 2010-től az Orbán-kormány minisztériumaiban tevékenykedett tanácsadóként, miniszteri biztosként, majd helyettes államtitkárként, 2022 decemberétől pedig államtitkárként.

Ő tárgyalt Brüsszelben az Erasmus-program sorsáról, amiről május végén az InfoRádió Aréna című műsorában is beszámolt. „Azon intézmények esetében azon diákok, azon kutatók esetében, akiket Brüsszel kizár, az Erasmusból ott új magyar program indul a Pannónia Program, ami számtalan dologban jobb, mint az Erasmus+ program, de mi szeretnénk az Erasmus+ programot, mert ez egy jogos jussunk” – fogalmazott a műsorban.

Az új miniszter a kultúra területén a nemzeti identitás megőrzését és a magyar kulturális élet értékközvetítő szerepének erősítését tartja a legfontosabb feladatának.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×