eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke (b) beszédet mond a DK-MSZP-Párbeszéd pártszövetség európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2024. június 10-én. Mellette Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője (j2) és Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke (j).
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Mráz Ágoston Sámuel: az eredmény erős jelzés a Fidesznek, földrengés az ellenzéknek

A vasárnapi választások után átalakul a belpolitikai térkép, a Fővárosi Közgyűlés lehet az új aréna – mondta az InfoRádióban Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

Az európai parlamenti választást megnyerte a Fidesz-KDNP, igaz, az eddigi 13 helyett 11 EP-képviselője lesz, és az önkormányzatokban is megőrizte a pozícióit, egyedül a főpolgármesteri poszton bizonytalan még, hogy lesz-e váltás.

Mráz Ágoston Sámuel a választási eredményeket elemezve az InfoRádióban arra hívta fel a figyelmet, hogy épp egy országgyűlési választási ciklus közepén rendezték ezt a választást, és a kormányzó Fidesz-KDNP nemcsak megőrizte vezető helyét, hanem a Nézőpont Intézet modellszámítása szerint ezzel a szavazatszámmal egy országgyűlési választáson is 135 mandátumot szerzett volna.

Az önkormányzati választásról azt emelte ki az elemző, hogy Budapesten a dolgok jelenlegi állása szerint nem sikerült ugyan főpolgármester-váltást elérni, de szerinte még korai végeredményt hirdetni.

"Budapesten aminek a Fidesz örülhet, hogy mégiscsak a legnagyobb párt maradt, de voltak olyan időszakok, amikor ez nem tűnt biztosnak" – emelte ki Mráz Ágoston Sámuel, és emlékeztetett, hogy Magyar Péter még a választás estéjén is azt mondta, abban reménykedik, hogy az aranyérmet ő tudja elhozni.

A Tisza Párt 30 százalékos EP-listás eredménye azonban Mráz Ágoston Sámuel szerint már számottevő teljesítmény,

de hozzátette, a Tisza egy sikeres mozgalom, és most rengeteg kihívás előtt áll.

"Az egyik az, hogy át tudja-e ezt a mozgalmat szervezni egy párttá, struktúrával, programmal, jelöltekkel, politikusokkal. Mindenki, még maga Magyar Péter is azt mondta, hogy ez egy one man show volt idáig. Azért sem tudott vármegyei listákat állítani, nem voltak polgármesterjelöltjei, mert valójában minden arról szólt, hogy Magyar Péter köré szerveződött egy mozgalom, ha pedig sikeres akar lenni az országgyűlési választáson két év múlva, akkor szüksége van 106 választókerületi jelöltre és még sok-sok listás jelöltre" – hangsúlyozta a Nézőpont Intézet vezetője.

Említett azonban egy másik, Magyar Péter előtt álló stratégiai kihívást: azt kell megválaszolnia, hogy

mihez kezd Gyurcsány Ferenccel.

A volt miniszterelnök koalíciója a DK-val, az MSZP-vel és a Párbeszéddel nagyon rosszul szerepelt a maga 8 százalékával, de tényezője marad a magyar politikának. Magyar Péter eddig azt hangsúlyozta, hogy nem kíván együttműködni Gyurcsány Ferenccel, de

  • ha a 2026-os országgyűlési választáson nem szövetkeznek, akkor éppen ez akadályozhat egy ellenzéki győzelmet.
  • Ha viszont összefog vele, az hitelességi problémát okozna.

"Még mindig nyitott az a kérdés, hogy 2014-2018-2022-es ellenzéki modell ismétlődik-e. Az egészen biztosan kijelenthető, hogy

ez az eredmény a Fidesz számára is természetesen egy erős jelzés, de az ellenzéki oldalon földrengés.

Az ellenzékváltás programja egészen biztosan megvalósul. Azt, hogy Gyurcsány Ferenc irányítaná az ellenzéket, a mai naptól nem lehet kijelenteni, de azt igen, hogy Gyurcsány Ferenc nélkül nincsen ellenzéki győzelem, ezért Gyurcsány Ferenccel valamit kezdenie kell Magyar Péternek" – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Új belpolitikai térkép alakult ki az elemző szerint, mert több parlamenti párt – LMP, Jobbik, Momentum – támogatottsága leesett, míg a legnagyobb ellenzéki erő jelenleg a Tisza Párt, amely viszont egy parlamenten kívüli erő. Mráz Ágoston Sámuel szerint ez a felállás sok feszültséggel fog járni. Érdekes kérdésnek tartja, hogy végül Magyar Péter beül-e a Fővárosi Közgyűlésbe, mert azzal új arénája alakulna ki a magyar belpolitikának.

Az LMP-t szerinte felszínen tartja Vitézy Dávid fővárosi sikere, és

a leginkább nehéz helyzetben a Momentum van, amely végül nem küld képviselőt sem a Fővárosi Közgyűlésbe, sem az Európai Parlamentbe,

csak az Országgyűlésben tud felmutatni frakciót, meg egy-két vármegyei közgyűlésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×