eur:
392.89
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) EP-listavezetője nyilatkozik a sajtó képviselőinek a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján Budapesten, a Roude Leiw állóhajón 2024. június 9-én.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Elemzők az InfoRádióban: az ellenzéki paletta leegyszerűsödött, kétpárti verseny jöhet

Kalas Vivien szerint az EP-választás kiváló lehetőség arra, hogy protestszavazatot adjanak le a választók, Rajnai Gergely más jelenségre is felfigyelt a Tisza Párt előretörése körül.

Éjjel háromnegyed egykor Orbán Viktor röviden értékelte az esti választási eredményeket. A miniszterelnök azt mondta, "a demokrácia köszöni szépen, jól van", és kijelentette: mindkét választást megnyerték, mint fogalmazott: "Háborús helyzetben, nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket".

"Az országban az emberek a békét választották, és megerősítést kapott a békepárti kormányzati politika. Azt tudom vállalni a kormány fejeként, hogy a kormány ezzel a felhatalmazással a háta mögött kettőzött erővel küzd azért, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból" – mondta a kormányfő, és azzal zárt beszédét, hogy "legyőztük a régi ellenzéket, az új ellenzéket, és mindegy, hogy hívják az éppen soros ellenzéket, újra és újra le fogjuk őket győzni".

"Beszédében a pozitívumokra koncentrált, például arra, hogy a 21 EP-mandátumból 11-et szereztek a kormánypártok, a kerületek közül egyet elvesztett, egyet nyert" – fogalmazott az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense.

"Nincs itt semmi látnivaló" – Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint ez volt az üzenete Orbán Viktor választási értékelő beszédének.

Amiről nem beszélt, az szerinte a fontos, az ellenzék átalakulása. A főpolgármesteri verseny mindazonáltal igen szoros, amiről szintén nem sokat beszélt Rajnai Gergely szerint a miniszterelnök.

Hogy ki mit vonhat le az eredményekből, kinek mit üzen a jövő, arról Kalas Vivien kiemelte: a magyar EP-választások eredménye nem meglepő, a Tisza Párt sok mandátumot szerzett (7),

az EP-választás kiváló lehetőség arra, hogy protestszavazatot adjanak le a választók.

Az önkormányzati választások eredményéről szólva megerősítette: kiélezte a versenyt Szentkirályi Alexandra visszalépése.

Rajnai Gergely szerint többségében számított az önkormányzati választásokon az "inkumbencia", vagyis az, hogy aki eddig regnált, azért jellemzően folytathatja a munkát, de új szín a térképen a Tisza Párt, amely abban is újszerű, hogy nem csupán budapesti párt, a többi ellenzéki párttal ellentétben.

"Az ellenzéki paletta rendkívül leegyszerűsödött, kétpárti versenyt vetít előre"

– összegzett Rajnai Gergely az InfoRádió stúdiójában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×