eur:
395.03
usd:
369.1
bux:
71665.77
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Izraeli katona a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált egyik ház előtt, a Gázai övezet határtérségében fekvő Nir Oz kibucban 2023. október 30-án. A kibuc lerohanásakor a palesztin fegyveresek mintegy száz lakót megöltek, hetvenet túszként elraboltak.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Sürgetik a Hamászt és Izraelt, hogy fogadják el a gázai háborút lezáró javaslatot - a nap hírei

Csalódott az ukrán elnök, hogy Kína nem vállalta részvételét a svájci békecsúcson. Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom is sürgette a Hamászt és Izraelt, hogy fogadják el a gázai háborút lezáró javaslatot. Már a német hadsereget is bevetették az ország déli részén az árvíz miatt.

Csalódott az ukrán elnök, hogy Kína nem vállalta részvételét az Ukrajnáról szóló, svájci békecsúcson. Volodimir Zelenszkij erről Szingapúrban beszélt, ahol az amerikai védelmi miniszterrel találkozott. Az ukrán államfő kiemelte: Washington megerősítette, hogy magas szinten képviselteti magát a találkozón, ugyanakkor az még nem tisztázott, hogy Joe Biden elnök ott lesz-e a megbeszélésen. Kijev Palesztinának és Izraelnek egyaránt küldött meghívót a békecsúcsra. Volodimir Zeneszkij hozzátette: eddig 106 ország vállalta, hogy részt vesz a június 15-re tervezett csúcstalálkozón.

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom is sürgette a Hamászt és Izraelt, hogy fogadják el a gázai háborút lezáró, izraeli-amerikai javaslatot. Joe Biden amerikai elnök péntek este ismertette a három szakaszból álló tervet, amely elvezet az október 7-i terrortámadásban elrabolt izraeli túszok szabadon bocsátásához, a gázai háború befejezéséhez és az övezet újjáépítéséhez. Az izraeli nemzetbiztonsági miniszter a közösségi oldalán arról írt, hogy ő nem lesz tagja egy olyan kormánynak, amely egyetért a javasolt vázlattal, és úgy fejezi be a háborút, hogy közben nem pusztítja el a Hamászt.

A szombati Békemenet a legnagyobb háború elleni közösségi kiállás volt az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása óta – fogalmazott a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádióban. Dömötör Csaba szerint a hétvégi rendezvény elrugaszkodási pont volt a jövő vasárnapi választáshoz. Hozzátette: az európaiak többsége békét akar a politikai színtéren.

Petíciót indít az LMP a tiszta és biztonságos tömegközlekedésért - jelentette be a párt szóvivője. Gál József arra buzdított, hogy aki Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltre és az LMP-vel közös fővárosi listára szavaz, támogassa a BKK-rendészetről szóló petíciót is. Felidézte: Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi önkormányzat rendészetének létszámát 30 százalékkal, 203-ról 145-re csökkentette.

A polgármester-választások szavazólapjait számolják össze először a szavazatszámláló bizottságok június 9-én. A Nemzeti Választási Iroda ismertetése szerint a szavazás befejezését követően a a bizottságoknak este 7 óra után az urnák felbontása előtt több adminisztratív feladatot el kell végezniük: összecsomagolják az elrontott és fel nem használt szavazólapokat, és jegyzőkönyvben rögzítik a szavazáson megjelentek számát, csak ezek után bonthatják fel az urnákat. A bizottság választástípusonként és jelöltenként, valamint listánként külön-külön megszámlálja a szavazatokat, ezután továbbítja az eredményeket a helyi választási irodához, amely rögzíti azokat az informatikai rendszerben.

Kötelező a részvétel Belgiumban, Bulgáriában, Görögországban és Luxemburgban az Európai Parlament tagjainak választásán. A kötelező szavazás az állampolgárokra, valamint a választási névjegyzékbe felvett, az adott ország állampolgárságával nem rendelkező uniós polgárokra egyaránt vonatkozik. A kötelező szavazás az oka annak, hogy a legnagyobb részvételi arányok ezekben az országokban mérhetők az EP-választáson: amíg 2019-ben európai szinten mindössze 50,7 százalékos volt a részvétel, Belgiumban a jogosultak 88,5 százaléka ment el voksolni, hasonlóan Luxemburghoz, ahol 84,2 százalék szavazott.

Mexikóban megkezdődtek az elnök- és parlamenti választások. A latin-amerikai országban csaknem 100 millió választópolgárt várnak a szavazóurnákhoz. Közvélemény-kutatások szerint Mexikó történetében első alkalommal kerülhet nő az államfői székbe. A kormánypárti jelölt, Claudia Sheinbaum számít a választás favoritjának.

A magyar-egyiptomi együttműködéseket az infokommunikáció területén erősíteni kell a nemzetgazdasági miniszter szerint. Nagy Márton Egyiptomban, egy üzleti fórumon tartott előadásában kiemelte: a versenyképesség növelésének kulcsa és a jövő technológiája a mesterséges intelligencia, amely egyszerre járul hozzá a beruházások és a hatékonyság növeléséhez. Hozzátette: Magyarország mesterséges intelligenciára vonatkozó célja, hogy 2030-ra 15 százalékot érjen el az AI-hoz köthető, az AI által kiváltott GDP bővülés, az AI segítségével 26 százalékkal emelkedjen a KKV-k termelékenysége és 1 milliót érjen el az AI-hoz kötődő munkahelyek száma.

Már a német hadsereget is bevetették az ország déli részén péntek óta tartó heves esőzések miatt kialakult árvíz miatt. Különösen veszélyeztetett a záporok és zivatarok miatt a Sváb-Alpok, Augsburg, Nürnberg és Regensburg környéke. Bajorország több járására katasztrófariadót rendeltek el. Jelenleg mintegy 20 ezer ember segédkezik a természeti csapás következményeinek elhárításában. A német belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint mintegy háromezer embert evakuáltak. Az árvízi mentés közben meghalt egy tűzoltó. A férfi holttestét vasárnap kora reggel találták meg, másik három tűzoltót sikerült kimenteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×