eur:
394.88
usd:
367.8
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Students with arms raised in classroom
Nyitókép: Compassionate Eye Foundation/Rob/Getty Images

Két évfolyam kompetenciamérését nem közölték – itt a hivatalos válasz a PSZ észrevételére

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az Oktatási Hivatal nem hozza nyilvánosságra a 2023. májusi digitális kompetenciamérés eredményeit a 4. és 5. osztályosoknál, és a hivatal ezt megerősítette, és az okát is közölte.

A 2022/2023-as tanévben az Oktatási Hivatal a tanulók teljesítménymérésénél áttért a digitális kompetenciamérésre, hogy negyediktől a tizenegyedik évfolyamig legyen olyan felmérés, amely megmutatja, milyen alapkészségekkel rendelkeznek a diákok szövegértésből, matematikából, természettudományból és idegen nyelvből. A Pedagógusok Szakszervezete a napokban értesült arról, hogy az Oktatási Hivatal a 2023 májusában tartott digitális mérésből a negyedik és ötödik osztályosok eredményét nem hozza nyilvánosságra.

Totyik Tamás, a PSZ elnöke szerint ez több problémát is felvet. "Az egyik az, hogy az oktatásirányítás a digitális mérésekkel az egyes pedagógusok hozzáadott értékét tudják mérni, és ezt a teljesítményértékelésben is figyelembe veszik, de akkor itt hogy fogják figyelembe venni, amikor nem tudnak valid mérést végrehajtani egyes évfolyamokon?" – magyarázta az elnök, és azt is elmondta, hogy a másik gondjuk ezzel, hogy a felmérések miatt sok óra elmaradt, rengeteg pénzt is beleöltek, és így ez mind felesleges volt.

A PSZ elnöke szerint Európában példaértékű ez a kompetenciamérés, ezért is sajnálja, hogy mindezt rosszul valósították meg.

Indoklás

Az Oktatási Hivatal az InfoRádiónak küldött közleményében azt írja, hogy az alkalmazott teszteket finomították a 2023-2024-es mérések során ahhoz, hogy lehetőség legyen az eredmények közös képességskálán való visszajelzésére, amely lehetővé teszi az évfolyamok közötti összehasonlítást, mivel a 2022-2023-as kísérleti mérés esetén ezt nem lehetett teljes körűen megtenni, így a 2023-as mérés eredményei ezen a két évfolyamon nem kerülnek nyilvánosságra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Ralizik a Tesla, csúcstámadásban a Nasdaq

Ralizik a Tesla, csúcstámadásban a Nasdaq

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×