eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
Fészkét építi egy füsti fecske (Hirundo rustica) Karancslapujtőn 2018. április 25-én. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi időszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévő természetes fészkek és telepek fokozott védelmével - a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé kihelyezett műfészkek, sárgyűjtőhelyek létesítésével érhető el.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Három év börtön jár a fecskefészek leveréséért

Költési időszakon kívül, szeptembertől áprilisig indokolt esetben kormányhivatali engedéllyel eltávolíthatók a fészkek.

A magyarországi fecskefajok állománya az elmúlt években drasztikus fogyásnak indult, ezért a fecskéket és ezzel együtt fészkeiket is védettnek nyilvánították – írja a minap.hu, és utánajárt annak, hogy milyen szankciókat vonhat maga után, ha valaki megszegi ezt.

"A hazai fecskeállomány 62 százaléka 2000 és 2010 között eltűnt Magyarországról, ami a nagyüzemi mezőgazdaságnak, a klímaváltozásnak, a kémiai szúnyogirtásnak és a fecskefészkek tömeges leverésének köszönhető. Egy ideje ez a szám már nem csökken, ami a fecskék védetté nyilvánításának és a fészekleverések hatékony szankcionálásának tudható be" – nyilatkozott Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

A molnárfecske és a füsti fecske 50 ezer forint természetvédelmi értékkel bír és a tojása is. A törvény szerint a védett állatnak minden származéka, így a költő- és pihenőhelye, azaz a fészke is védett és tilos kárt tenni benne, vagy elpusztítani, mert az szabálysértésnek minősül.

Ha valaki költési időben leveri a fecskefészket és két fióka elpusztul, az eléri a fokozottan védett egyed legalacsonyabb természetvédelmi értékét, azaz 100 ezer forintot. Ebben az esetben

akár 3 év börtönbüntetés is kiszabható állatkínzás és természetkárosítás miatt.

Ha a természetvédelmi kár eléri a 2 millió forintot, akár 5 év börtönbüntetés is kiróható.

Költési időszakon kívül, szeptembertől áprilisig indokolt esetben kormányhivatali engedéllyel eltávolíthatók a fészkek. A kérelmet mindig alá kell támasztani, amit hatóságilag elbírálnak, de a fecskepiszok jelenléte nem elegendő indok rá, mivel ma már beszerezhető az úgynevezett fecskepelenka. Ez egy olyan deszka, amit a fészek alá, a falra merőlegesen lehet felhelyezni. Csak annyi teendő van vele, hogy időnként le kell tisztítani.

Címlapról ajánljuk
ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

ÉLŐ: Skócia–Magyarország 0-0

Magyarország és Skócia labdarúgó-válogatottja találkozik az Eb A-csoportjának harmadik fordulójában. Csak annak a csapatnak maradnak életben a továbbjutási reményei, amelyik győz. A csoport második mérlkőzésén, Frankfurtban, a házigazda német legénység a svájciakkal játszik.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Izraelben tegnap este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×