eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A szlovák zászlót lengeti egy férfi a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápoló besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. Fico állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos, miután az előző nap Nyitrabányán több lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

A Momentum az EU külügyi és biztonsági főképviselőjéhez fordul az orosz hekkertámadás miatt - a nap hírei

Újabb műtéten esett át a szlovák miniszterelnök. A szomszédos országok átlagszintje alatt van Magyarországon az üzemanyagok ára a KSH szerint.

Újabb műtéten esett át a szlovák miniszterelnök. Az állapota stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák miniszterelnök-helyettes. A besztercebányai kórház igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy eltávolították a lövedékektől roncsolódott szövetet. Robert Fico eszméleténél van, de továbbra is intenzív ellátásra szorul. A merénylő ellen büntetőeljárás indult, védett személy, előre kitervelt meggyilkolásának kísérletével gyanúsítják, amiért akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kaphat.

Az európai parlamenti és az amerikai elnökválasztás dönthet a háború vagy béke kérdéséről - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban a szlovák kormányfő elleni merényletre utalva azt mondta: nagy veszteség, hogy Robert Fico a legfontosabb hónapokban esett ki a munkából. Hozzátette: Brüsszelben így nehezebb lesz a kormány harca a háborúpárti politikusokkal, de úgy vélte: van diplomáciai mozgástere ahhoz, hogy szövetségeseket találjon.

Számos formája van a beavatkozási kísérleteknek, de a kormány ellenáll és fenntartja szuverén politikáját - fogalmazott az ATV kérdésére a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Pétert arról a két évvel ezelőtti orosz hacker támadásról kérdezték, amikor a Külügyminisztérium informatikai rendszerét feltörték és ezzel számos szenzitív adathoz juthattak hozzá a támadók. Az országgyűlési kampány idején cáfolta az orosz hacker támadást a kormány, ma már a Külgazdasági és Külügyminisztérium kiszivárgott belső levelezése megerősítette az információt. Az ellenzék a külügyi tárca elleni orosz kibertámadás miatt rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezi. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője az Európai Unió külügyi és biztonsági főképviselőjéhez, Josep Borrellhez fordult a hekkertámadás miatt.

Nem tart igényt a magyar segítségre az uniós felkészüléshez Bosznia-Hercegovina, miután Magyarország ellenzi, hogy az ENSZ a szrebrenicai népirtás áldozatainak emléknapjává nyilvánítsa július 11-ét. A bosznia-hercegovinai külügyminisztérium felfüggesztette azt a Magyarországgal kötött egyezményét, amely szerint Budapest boszniai diplomatákat képzett volna a nyugat-balkáni ország európai integrációját elősegítendő.

A magyar kormányt bírálta az amerikai szenátus republikánus vezetője a felső házban tartott beszédében. Mitch McConnell aggodalmát fejezte ki Kína növekvő befolyása miatt a NATO-ban, amelyet szerinte az ázsiai ország Magyarországon keresztül érvényesít. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország volt az első európai állam, amely csatlakozott Peking Övezet és Út kezdeményezéséhez és az amerikai nemzetbiztonsági kockázatként számon tartott Huawei technológiáját használja az 5G bővítési fejlesztésekben.

Felfüggesztette négy sajtóorgánum műsorszolgáltatási tevékenységét az Európai Unióban az uniós tanács, arra hivatkozva, hogy az érintett médiumok orosz propagandát terjesztenek és támogatják az Ukrajna elleni háborút. Az intézkedés az Európa Hangja, a RIA Novosztyi, az Izvesztyija és a Rosszijszkaja Gazeta műsorait érinti.

Áprilisban az előző hónaphoz képest átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Európai Unióban, az éves infláció pedig a márciusival egyező szinten, 2,6 százalékon maradt. Az Eurostat adatai szerint éves összevetésben a legnagyobb mértékben, 6,2 százalékkal, Romániában emelkedtek a fogyasztói árak. A 3,7 százalékos magyar infláció a negyedik legnagyobb volt. A legalacsonyabb éves rátákat Litvániában, Dániában és Finnországban regisztrálták egy százalék alatti értékekkel.

A KSH adatai szerint továbbra is a szomszédos országok átlagszintje alatt van Magyarországon az üzemanyagok ára. A benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb. A benzin átlagára a szomszédos országokban 621, a gázolajé 608 forint, míg Magyarországon a benzin ára 607, a dízelé 605 forintra csökkent.

Még egy hétig, vagyis május 24-én 16 óráig nyújthatják be névjegyzékbe vételi kérelmüket azok az uniós állampolgárok, akik az Európai Parlament tagjainak június 9-i választásán magyar listákra szavaznának. A Nemzeti Választási Iroda azt közölte: a regisztrációt az Európai Unió más tagállamának állampolgárai kérhetik, ha rendelkeznek magyarországi lakcímmel.

Hárman meghaltak, többen pedig súlyosan megsebesültek egy izraeli támadásban Libanon déli részén. A légicsapást az izraeli hadsereg is megerősítette. Az izraeli határtól 55 kilométerre végrehajtott robbantásban a Hezbollah egyik tagja és két szíriai munkás vesztette életét.

Csaknem hetven kilométerrel kibővítették az aktív harci övezetet Harkiv megyében az orosz csapatok – közölte az ukrán hadsereg főparancsnoka. Olekszandr Szirszkij szerint így arra kényszerítik az ukrán felet, hogy a tartalékokból vessen be további dandárokat a térségben. Harkiv város polgármestere arról számolt be, hogy az orosz hadsereg újabb csapásában két férfi életét vesztette és 25 sebesültről van tudomása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×