eur:
396.25
usd:
370.64
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Closeup woman filling form of Individual Income Tax Return,
Nyitókép: pcess609/Getty Images

Ezzel könnyebb elkerülni az adóhivatal ellenőrzését

Júliusban nagyarányú fejlesztést hajt végre az adóhivatal az eÁFA rendszerén.

A fejlesztéssel számottevően megnőhet azoknak a gazdasági szereplőknek a száma, amelyek a hatóság rendszerében készítik el áfabevallásukat – mondta a vg.hu-nak a NAV ellenőrzési főosztályának vezetője, Horváth Tibor. Megjegyezte: már most is megéri az eÁFA használata, könnyebben lehet ugyanis elkerülni az adóhivatal ellenőrzését, a vállalkozásoknak elsősorban a hibajelzések segítenek a helyes bevallásban.

Az eÁFA két lehetőséget kínál a vállalkozásoknak. Egyrészt egy webes felületet, ahová bárki beléphet és ott összerendezve megtalálja azokat a számlaadatait, amelyekről a NAV az online számlázásból, az online pénztárgépek rendszeréből és a vámáru-nyilatkozatok alapján korábban tudomást szerzett. A felületen számos további dolgot el lehet intézni. Ez a módozat inkább a kisebb gazdasági szereplőknek lehet megfelelő.

Az eÁFA másik módozata a sok ügyféllel kapcsolatban álló, bonyolultabb üzleteket kötő nagyobb vállalatoknak szól, ebben az esetben ugyanis a gép kommunikál a géppel. Magyarul a NAV programja áll kapcsolatban a gazdasági szereplő informatikai rendszerével.

„Ahhoz, hogy egy vállalat ehhez csatlakozni tudjon, fejlesztéseket kell elvégeznie, az informatikai rendszereket össze kell simítani – mondta a főosztályvezető. – Ezt pedig eddig egymaga nemigen végezte el senki”. Kitért ugyanakkor rá, hogy tudomása szerint a fejlesztő cégek már ugrásra készen állnak, vagyis hamarosan megjelenhetnek a piacon olyan informatikai megoldások, amelyek összeköttetést kínálnak az eÁFA és a céges rendszerek között.

A szélesebb körű használathoz azonban Horváth Tibor elmondása szerint szükség van még egy NAV-os fejlesztésre, amely megteremti például a ma még hiányzó önellenőrzés lehetőségét az eÁFA keretei között. Hamarosan megkezdik a tesztelést, július elsejétől pedig élesben is futnak majd az újítások.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×