eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: BKK

Ikonikus járművek Budapesten, próbálja ki!

Visszatérnek a nosztalgiajáratok a fővárosba, ismét megjelennek az utakon és a vágányokon a muzeális járművek. Budán és Pesten is lehet majd villamosozni, de még a nyár beköszönte előtt kigördülnek a garázsokból azok a buszok és trolibuszok is, melyek a 20. században voltak jellemzőek Budapestre.

Több nosztalgiajárat is közlekedik Budapesten májusban:

  • Május 4-étől, szombattól hétvégente közlekedik az N2-es nosztalgiavillamos a Közvágóhíd és a Jászai Mari tér között. Ezt a vonalat a világ egyik legszebb villamosvonalának választották néhány évvel ezelőtt.
  • Budapesten ritkán látott, egyirányú szerelvényekkel találkozhatnak a közlekedők május 12-én, vasárnap a havonta egy alkalommal közlekedő N18-as járaton, a Csóka utca (Karinthy Színház) és a Szent János Kórház között.
  • Május 26-án, szombaton Hűvösvölgybe is indul nosztalgiavillamos a Széll Kálmán térről az N56-os vonalon kapcsolódva a népszerű Gyermekvasúthoz

– olvasható a BKK odalán.

A villamosok mellett a gumikerekű járművek, így a buszok és a trolibuszok is szerepet kapnak:

  • Május 11-én, szombaton a Margit hídon és az Erzsébet hídon át, körjáratként közlekedik az N109-es nosztalgiabuszjárat, jó idő esetén nyitott Cabrio Ikarussal.
  • Május 18-án, szombaton a Károly körút (Astoria M) és a Csáktornya park között különleges trolibusszal lehet utazni az N74-es járaton.
  • A BKV rendezvényeihez kapcsolódva májusban retró buszok is közlekednek majd, ezek menetrendje a többi programmal együtt ezen az oldalon megtalálhatók.

Emlékeztetnek, hogy Budapesten már másfél évtizede, 2009 óta élvezhetik a BKK ügyfelei a különböző nosztalgiajáratokat. A főváros városképéhez hozzátartoznak ezek a ma már szépkorú járművek is: a különböző útikönyvekben, turisztikai cikkekben, szuveníreken egyaránt feltűnnek a jellegzetes régi járművek, de számos nemzetközi filmben is találkozhattunk már az ikonikus villamosokkal, buszokkal vagy trolikkal. Nemcsak a közlekedésrajongók, hanem családok, hazai és külföldi turisták is nagy örömmel fogadják a múlt századot idéző járműveket.

A nosztalgiaközlekedés több mint egyszerű közlekedési szolgáltatás: időutazás, amely egyszersmind szerethetővé és élménnyé teszi a közösségi közlekedést.

A járművek vezetői és a kalauzok olyan válogatott személyzet tagjai, akik a munkájuk elvégzése mellett lelkesen és kedvesen beszélgetnek az utasokkal, mesélnek a régi járművekről.

Az érdeklődő utasok jegyeit felszálláskor a kalauz lyukasztja ki, illetve a digitálisan megvásárolt felnőtt nosztalgiajegyeket is a kalauz érvényesíti. A végállomáson akár csengethetnek is a villamosok csengőjével.

A nosztalgiajáratokat nosztalgia vonal- vagy napijeggyel lehet igénybe venni, amelyek elővételben megvásárolhatók a BKK ügyfélközpontjaiban, pénztáraiban, valamint elérhetők a nosztalgiajáratok személyzeténél is, illetve a legkeresettebb, teljes árú felnőtt nosztalgiajegy kényelmesen, akár otthonról is beszerezhető a BudapestGO alkalmazásban.

További részletek a BKK oldalán találhatók.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×