eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Nyitókép: Pixabay

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?

A mai világban akár az üzletekben, drogériákban, akár az interneten rengetegféle étrend-kiegészítővel vagy speciális tulajdonsággal rendelkező élelmiszerrel találkozhatunk – mondta Jagusztin Tamás, a Pest Vármegyei Főügyészség osztályvezető ügyésze az InfoRádióban. Leszögezte, a gyógynövényekre, gyógyszerekre, egyéb gyógyhatású készítményekre más szabályok az irányadók, mint az étrend-kiegészítőkre.

Az ügyész elmondta, az étrend-kiegészítők alapvetően élelmiszerek, amelyekről a gyártójuk, forgalmazójuk azt állítja, hogy koncentrált, adagolt formában (kapszula, por, ampulla) tartalmaznak olyan tápanyagot vagy kedvező élettani hatással bíró anyagot, aminek szedése a hagyományos táplálkozás mellett az egészségre kedvező plusz hatást biztosít.

Nagyon széles annak a spektruma, hogy milyen hatásfokkal rendelkeznek ezek a recept nélkül kapható készítmények, ezért is kezdett el velük foglalkozni az ügyészség. Ugyanis az egészen visszafogott állítások mellett, minthogy kedvező élettani hatással bír a készítmény, vannak jóval erősebb ígéretek is, például, hogy erősíti az immunrendszert, méregtelenítő hatású vagy éppen vírus- és baktériumölő. És vannak egészen erős állítások is, melyekben azt hirdetik az adott termékről, hogy alkalmas betegségek gyógyítására, a kialakulás kockázatának csökkentésére, sőt, olyannal is lehet találkozni, hogy egy-egy étrend-kiegészítő a tudomány jelen állása szerint hatékonyan nem gyógyítható betegségek, mint a daganatos megbetegedések megelőzésére és orvoslására is használható – sorolta Jagusztin Tamás.

Az osztályvezető főügyész szerint az étrend-kiegészítők piaca jelenleg nem igazán ellenőrzött. Ezek a termékek bejelentéskötelesek, vagyis be kell jelenteni a hatóságok felé a forgalmazásukat, illetve be kell mutatni, hogy milyen információk állnak a termékek címkéjén, mit tartalmaznak. Azonban arra vonatkozóan, hogy utána ezeket az étrend-kiegészítőket hogyan reklámozzák, és hogy valóban tudják-e azt a hatásfokot, amit nekik tulajdonítanak, nincsen kötelező hatósági vizsgálat.

A Pest Vármegyei Főügyészség ügyésze szerint ez egy nagyon széles terület, rengeteg reklámmal, állítással találkoznak. Hozzátette, ez a fajta szabad piac óhatatlanul hozza magával a tisztességtelen vállalkozásokat is, akik olyasmiket állítanak ezekről az étrend-kiegészítőkről, amikről ők maguk sem győződtek meg, illetve amit a jogszabály meg sem engedne.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×