eur:
394.5
usd:
365.2
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Dieting, Choice, Fruit, Donut, Women
Nyitókép: sefa ozel/Getty Images

Böjtölés daganatos betegségnél, még árthat is - mondja a szakértő

A ketogén diéta és az időszakos böjt daganatokra gyakorolt hatását összegezték a Semmelweis kutatói.

Ha 25 százalékkal csökkentjük a kalóriabevitelt, akkor akár 30 százalékkal is mérséklődik a kardiovaszkuláris betegségek, valamint a rákos megbetegedések kialakulásának esélye – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem bioinformatikai tanszékének egyetemi adjunktusa.

Azt is vizsgálták, hogy a kalóriamegvonás, illetve glükózmegvonás hogyan hat a már kialakult daganatokra.

„Az egészséges sejtek a kalóriamegvonás hatására egy lelassult regenerációs fázisba kerülnek, nem szaporodnak olyan mértékben, ezért ellenállóbbá válnak a DNS elpusztítására törekvő kemoterápiákkal szemben. Míg a tumorsejtek a bennük megtalálható mutációk folytán nem tudnak egy ilyen lelassult, regenerálódó fázisba kerülni, ezért sokkal érzékenyebbek a kemoterápiás hatásra" − fejtette ki Menyhárt Otília.

A klinikai vizsgálatok szerint

a kemoterápiák mellékhatásait jobban viselték azok a betegek, akik a beavatkozás előtti és utáni egy-két napban böjtöltek.

A kutató kiemelte, hogy az izomleépülés miatt sok daganatos beteg esetében nem tudják betartani a diétára vonatkozó előírásokat. Idén közel harminc klinikai vizsgálatot indítanak ezen a területen, ami azt jelenti, hogy néhány éven belül konkrét ajánlásokat is adnak. Arra azonban felhívta a figyelmet, hogy vannak olyan típusai a daganatos megbetegedéseknek, illetve tartalmazhatnak olyan mutációt, ami esetén egy ketogén diéta gyorsítja a daganat kialakulását, tehát ez a módszer csak bizonyos daganatos betegségeknél járhat sikerrel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×