eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára az EU-tagországok közlekedési minisztereinek találkozóján Prágában 2022. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Vitézy Dávid szerint a Főváros kiárusítja a családi ezüstöt Kelenföldön

Vitézy Dávid úgy véli, a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő kelenföldi kollégium épületének kiárusítása nem sokban különbözik a kormány által Rákosrendezőre tervezett maxi-Dubaj-projekttől. Szerinte vissza kellene vonni a pályázatot, vagy bérlakásokat építeni a helyén irodaház helyett.

Az Index vette észre Vitézy Dávid bejegyzését a közösségi médiában: „A kelenföldi kollégiumépületre kifeszített óriásreklámról írt posztomra sok reakciót kaptam, melyek azt feszegetik: miért is eladó ez az épület?

A kollégium a Fővárosi Önkormányzat tulajdona, hosszú évek óta üresen áll, április 18-ig várják az ajánlatokat. A hirdetésben szerint a “kerületi építési szabályzat (...) különlegesen szélesre tárja az Ingatlanon megvalósítható rendeltetések körét, ipari – logisztikai rendeltetések kivételével gyakorlatilag bármilyen más funkció megvalósítását lehetővé teszi.”.

Valóban felmerül a kérdés: miért árusítja ki itt ezt a területet bármiféle szociális vagy hasznosítási szempont érvényesítése nélkül a Főváros vezetése?

Mennyiben más gyakorlat ez, mint a kormány által gründolt Maxi-Dubaj, ahol az egyik jogos kritika, hogy az állam miért nem írja elő megfizethető lakások építését a területen?

Erre ugyanis itt is lenne lehetőség: a Főváros minden további nélkül bevonhatna ingatlanfejlesztőt úgy is, hogy kiköti, mi épülhet itt. Például előírja, hogy legyen itt kollégium, ha már a Diákváros elgáncsolása ellen annyiszor tiltakoztak joggal. Vagy azt, hogy legyenek itt megfizethető bérlakások, ami egyébként a főpolgármester programjának egyik ígérete volt, mégsem történt érdemi előrelépés. Vagy legyenek itt szolgálati lakások ápolók, tanárok, szociális dolgozók számára - ami fontos hiányzó elem a budapesti lakáspolitikában.

Ha a kormányt joggal kritizáljuk, mert arab befektetőknek kiárusítja a város aranytartalékát Rákosrendezőn, azt is vegyük észre, amikor épp a Főváros árusítja ki a családi ezüstöt Kelenföldön.

Budapesten az átlagos albérleti árak sokkal nagyobb ütemben nőnek, mint ahogy a fizetések emelkednek, mára átlépték a havi negyedmillió forintot. Családok ezért kényszerülnek az agglomerációba, míg fiatalok tízezrei ragadnak otthon a szüleiknél, mert esélyük sincs önálló lakásba költözni.

Ha ezen változtatni szeretnénk, az ilyen telkeket nem szabadna az önkormányzati ciklus utolsó heteiben egy újabb irodaház kedvéért gyorsan eladni. A magánbefektetőket inkább új kollégium vagy megfizethető lakások építésére lehetne bevonni. Éppen ezért azt javaslom, vonja vissza ezt a pályázatot a Főváros vezetése.”

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×