eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Fontos üzenet a hazai elektromos autósoknak és rollereseknek a tűzoltóktól

A katasztrófavédelem számolt be a 2023-as elektromos járműves tűzmérlegről.

Nem gyakori, de megtörténik: 2023-ban

  • 2 tisztán elektromos meghajtású személygépkocsi,
  • 2 elektromos busz,
  • 2 elektromos robogó,
  • 1 segway és
  • 1 roller gyulladt ki.
  • 6 hibrid járműben keletkezett tűz, amelyek közül 3 plug-in hibrid volt

az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által közölt adatok szerint.

Baj esetén a hangsúly az áramtalanításon és az akkumulátorok folyamatos hűtésén, azok visszagyulladásának megakadályozásán van, ez utóbbi már többnyire a kiérkező tűzoltókra hárul.

Jó tanácsokat is adtak azoknak, akiknek esetleg kigyullad valamilyen elektromos járműve:

  • meg kell próbálni nyílt terepen megállni, épülettől, járművektől távol
  • érdemes beszerezni kimondottan a lítiumion-akkumulátortüzek oltására szolgáló speciális, zselé alapú oltóanyagot - ha van ilyen, akkor azzal el lehet kezdeni oltani a tüzet
  • lehet, hogy az oltáshoz több tűzoltó készülék is szükséges, ezért más járművezetőket is érdemes lehet segítségnyújtásra kérni
  • akár sikerül az oltás, akár nem, mielőbb hívni kell a 112-es segélyhívószámot és bediktálni az esemény fontosabb részleteit, ezek: a baleset leírása, helyszín, sérültek száma, járulékos veszélyek.

Mint írták, "ha egy elektromos jármű ég, nagyon és és nagyon sokáig". Ismert, oltani is másként kell: habbal oltó készülék vagy a fent említett zselés eszköz szükséges hozzá. A katasztrófavédők - ahogy az MKIF és a Magyar Közút - is vásároltak speciális eszközt az elektromos autók oltásához.

Mivel az elektromos járművek égése esetén az akkumulátorokban oxigéntermelő kémiai folyamatok zajlanak, így a tűz önfenntartó.

Ám az E-oltólándzsával - ami lényegében egy másfél méteres injekciós tű, amit a sérült, kigyulladt akkumulátorba kell szúrni - a víz közvetlenül az akkupakkba juttatható, és így sokkal gyorsabban és biztonságosabban oltható a tűz, írtuk korábban.

A katasztrófavédők figyelmeztetnek: az elektromos járművekben keletkező tüzek leggyakrabban az akkumulátor töltéséhez köthetőek.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×