eur:
394.92
usd:
367.87
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Unsplash.com

Az e-mailünk felfüggesztése a tét - óvatosnak kell lenni

Újabb netes átverés, ezúttal az e-mailezéshez használt belépési adatainkat akarják megszerezni. Most a fiók felfüggesztésével is fenyegetnek.

Újabb veszélyes e-mail terjed, mely a jelek szerint most elsősorban a nagyobb szervezeteket célozza. A levélben az áll, hogy valamennyi e-mail-fiókot áttelepítenek az új Outlook Web app 2024-be, melyhez valamennyi aktív fióktulajdonosnak igazolnia kell magát.

A csalárd szöveg szerint ehhez – az e-mailben megadott hivatkozásra kattintva – be kell lépni a fiókba, hogy az áttelepítés automatikusan megtörténjen. Némileg mulatságos módon ezután még azt is megemlítik a kártékony levél feladói, hogy az egész célja a biztonság és a hatékonyság javítása „a legutóbbi spam üzenetek miatt” - írja a HVG.

Azt is megjegyzik, hogy amennyiben valaki nem végzi el a kért dolgokat 24 órán belül, annak felfüggesztik a fiókját.

Természetesen ilyesmiről szó sincs, a hivatkozásra pedig soha, senki ne kattintson – ha a megnyíló oldalon megadja az adatait, azok a rosszindulatú felek kezében landolnak, akik ezután visszaélhetnek azokkal. Bár a szándékokról csak találgatni lehet, de egy szervezet munkavállalójának belépési adataival széles körben lehet visszaélni, és ezek közül csak a legkisebb probléma, hogy illetéktelenek láthatják a levelezést, hiszen ezekkel rossz esetben rendszerjogosultságok is szerezhetők.

Érdemes körültekintőnek lenni, és ha egy levélben sürgetik az embert, hogy valahol lépjen be, legyen gyanakvó – és ha bizonytalan a levél hitelességét illetően, keresse fel egy másik e-mailben, telefonon vagy személyesen a cég rendszergazdáját.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×