eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Facebook/Innovációs és Technológiai Minisztérium

Ilyen változást hozott a nagy magyar rendszámpánik

A Magyarországon 2023-ban eladott új autóknak mindössze 5,4 százaléka volt zéró emissziós.

Magyarországon 2023-ban összesen 107 720 új személyautót adtak el, ami 3,4 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest. Ebből a mennyiségből 5 807 kocsi volt tisztán elektromos hajtásláncú, vagyis az eladott új autóknak mindössze 5,4 százaléka volt zéró emissziós – írja a hvg.hu.

Külsőleg tölthető hibridből 5546 darab talált gazdára itthon tavaly, ami mintegy 5,1 százalékos piacrészt jelent. A villanyautók és a plug-in hibridek kombinált részesedése 10,5 százalékra tehető.

Tisztán elektromos személyautóból 23,4 százalékkal többet adtak el 2023-ban, mint egy évvel korábban, a külsőleg tölthető hibridek piacán pedig 13,7 százalékkal nőttek az eladások. 2023 november végéig összesen 84 454 zöld rendszámot adtak ki a hatóságok.

Ez azért érdekes, mert tavaly felröppent a hír, hogy szigorítani fogják a kedvezményekre jogosító zöld rendszámok kiadását, és a jövőben csak a tisztán elektromos autók használhatják, ennek ellenére sem pörgött fel igazán a plug-in hibridek forgalma sem. Az elektromos autók gyorsabb terjedését várhatóan az elsősorban vállalkozásoknak beígért pályázati támogatást segítheti az idén.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének előrejelzése szerint 2024-ben körülbelül 100 ezer új személyautó találhat gazdára hazánkban, mely mennyiségből mintegy 7,5 ezer lehet elektromos.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×