eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Red speedometer close up
Nyitókép: Peter Dazeley/getty Images

Ötven helyett százzal: későn észlelte a kerekesszékes nőt

A Miskolci Törvényszék másodfokú tanácsa jogerős ítéletet hozott annak a férfinak az ügyében, aki elütött egy kerekesszékes nőt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Vámosújfaluban.

A törvényszéki tájékoztatás szerint 2021 januárjában a vádlott a megengedett ötven helyett mintegy száz kilométeres óránkénti sebességgel közlekedett a településen, ahol a sértett elektromos kerekesszékével a férfi járműve előtt akart elkanyarodni és az úttesten áthaladni.

Nagy sebessége miatt a vádlott későn észlelte a vészhelyzetet, és bár vészfékezésbe kezdett, nem tudta elkerülni az ütközést. Elütötte a nőt, aki kiesett kerekesszékéből, és súlyos töréses sérüléseket szenvedett, majd kórházba szállítását követően,

a baleset után egy hónappal életét vesztette

– közölték.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat halálos közúti baleset okozásának vétsége miatt két év – végrehajtásában három év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és három év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte.

A vádlotti és védői fellebbezés folytán eljáró Miskolci Törvényszék fenti ítéletet megváltoztatta, a szabadságvesztés tartamát egy év hat hónapra, a felfüggesztés próbaidejének mértékét két évre, míg a közúti járművezetéstől eltiltás tartamát két év négy hónapra enyhítette, egyebekben helybenhagyta azt – olvasható a közleményben.

A törvényszék az elsőfokú bíróságtól eltérően a baleset kapcsán megállapította a sértett közrehatását is, továbbá figyelembe vette a baleset és a sértett halála közötti okozati összefüggés közvetett, távolabbi voltát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×