eur:
394.66
usd:
365.85
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay

Liga: reális esély lehet rá, hogy egy hónappal előre hozzák a minimálbér-emelést

Várhatóan elutasítja a kormány a munkáltatói és a munkavállalói érdekképviseleti szervezetek javaslatát a nettó 100 ezer forintos, adó- és járulékmentes bérkifizetésre. Mészáros Melindát, a Liga Szakszervezetek elnökét kérdeztük, aki a legújabb javaslatról és annak kormányzati fogadtatásáról is szólt.

A munkaadói és munkavállalói oldal javaslatot tett a kormányzatnak arról, hogy nettó 100 ezer forintos extra bért kapjanak a dolgozók, de mint Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban elárulta, a kormányzat "informális csatornákon" keresztül már elutasította ezt.

"Éppen ezért a munkaadói és a munkavállalói oldal már tartott egy egyeztetést egy alternatív javaslatról:

hozzuk előre a minimálbér és a garantált bérminimum 2024-es fejlesztését, és már 2023. december 1-jétől magasabb bér legyen érvényes, egyfajta kompenzációs jelleggel"

– részletezte Mészáros Melinda.

Nem adták fel közben azt az igényt, hogy az idei évi magasabb infláció a 2024-es minimálbérben és garantált bérminimumban százalékosan is jelenjen meg;

  • a minimálbérre 15 százalékos
  • a garantált bérminimumra 10 százalékos emelést javasoltak,

ami a várható infláció mértéke mellett reálbér-növekedést is jelenthet.

Mészáros Melinda szerint a 2023-as költségvetés okozhatta a problémát, hiszen a közszférában is akadt jó néhány munkavállaló, aki a legalacsonyabb jövedelmi kategóriába tartozik, de az állami szektorban is "nagyon komoly várakozások voltak a 2023-as kompenzációra vonatkozóan".

Arra is reagált, hogy a közszférában azért jóval többen kaphattak SZÉP-kártyás juttatást, mint a magánszektorban, és hogy hogyan állhat ehhez a kormány.

"A kormány részéről nincs egyelőre hivatalos tájékoztatás. November 9-én lesz egy olyan egyeztető ülés, ahol hivatalos és részletes tájékoztatást is kapunk, Nagy Márton GFM-tárcavezető is részt vesz rajta, és részletesen egyeztetünk majd a következő év gazdasági várakozásairól is" – fogalmazott.

A bér-előrehozatallal kapcsolatban viszont támogatottságot látnak kormányzati oldalról is. Ha sikerülne megállapodni a kormánnyal, viszont akkor is csak korlátozottan kompenzálja az eredeti 100 ezer forintos javaslat kedvezményezetti körét és helyzetét Mészáros Melinda szerint, viszont az előre hozott emelés legalább garantált lenne, míg a 100 ezer forintos egyszeri kifizetés csak egy ajánlás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×