eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
gyász halottak napja elhunyt temető
Nyitókép: Pixabay

Közlekedési változások, meghosszabbított temetői nyitva tartás - tudnivalók egy helyen

A BRFK állandó rendőri jelenlétet biztosít a fővárosi temetőkben és azok környékén mindenszentek és halottak napján.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban.

A fővárosi temetők kedden 7 és 20 óra között, majd mindenszentek és halottak napján, szerdán és csütörtökön 7.30 és 20 óra között tartanak nyitva. A Budapesti Közművek keretében önállóan működő BTI Temetkezési Divízió kedden és szerdán 17 és 20 óra között a Farkasréti temető ravatalozóját és az Óbudai temető bejáratánál található kápolnákat az alkalomhoz illő, kegyeletteljes motívumokkal, fényfestéssel világítja meg.

Idén is műsorral egybekötött közös kegyeleti megemlékezéseket tartanak:

  • kedden 17 órától az Új köztemető szóróparcellájánál,
  • szerdán szintén 17 órától a Farkasréti temetőben, a ravatalozó előtti téren.
  • Az Óbudai temetőben szerdán 16 órától közös mécsesgyújtással teremtenek lehetőséget az együttes emlékezésre.

A Farkasréti temetőben, az Óbudai temetőben és az Új köztemetőben a halottak napi időszakban is lehetőséget biztosítanak a lejárt sírhelyek részletre történő újraváltására.

A Budapesti Közművek idén is megerősített járőrszolgálattal és a kerületi rendőrkapitányságokkal együttműködve vigyáz a temetők és a látogatók biztonságára.

Fokozott jelenlétet biztosít a BRFK is. A biztonságos közlekedés elősegítése mellett a rendőrség kutyás járőrökkel is fokozott ellenőrzéseket tart a budapesti temetőkben, megelőzve a gépkocsifeltöréseket, a lopásokat és a sírrongálásokat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Szórólapot osztanak a temetőkbe érkezőknek, ezen felhívják a figyelmüket például arra, hogy szükség esetén forduljanak a temetői biztonsági szolgálat munkatársaihoz, illetve a rendőrséghez.

Azt javasolják, hogy a látogatók legyenek körültekintőek a sírok gondozásakor,

a virágok, koszorúk elhelyezése közben se tévesszék szem elől a táskájukat, értékeiket, és az autóban ne hagyjanak látható helyen semmilyen iratot, értéktárgyat, okmányt vagy táskát.

Kérik továbbá, hogy a megemlékezők lehetőleg sötétedés beállta előtt keressék fel a sírkerteket.

Fővárosi közlekedés

A héten a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai az iskolaszüneti menetrend szerint közlekednek, kivéve szerdán, amikor ünnepnapi, munkaszüneti napi menetrend lesz érvényben; a temetőket érintő vonalakon ugyanakkor sűrítik a járatokat mindenszentek ünnepe miatt.

A temetők környékén útlezárásokra kell számítani, amelyek hatással lehetnek a környéken áthaladók közlekedésére is. Az ünnepi időszakban a sírkertek környékén jellemző jelentős gépkocsiforgalom, illetve korlátozott parkolási lehetőségek miatt a BKK javasolja, hogy a temetőkbe látogatók elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket válasszák.

Az egyes temetők elérésére vonatkozó BKK.javaslatokat az alábbi térkép foglalja össze, szöveges formában pedig ide kattintva olvashatók.

A BKK mind a közösségi közlekedési változásokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan friss információkat nyújt a BudapestGO alkalmazáson és a BKK Info weboldalán keresztül.

A mindenszentekhez és a halottak napjához kapcsolódó további temetői információkról a Budapesti Temetkezési Intézet oldalán lehet tájékozódni.

Vasúti és buszos közlekedés

Változik a vonatok és a távolsági buszok menetrendje. A MÁV-Volán közleménye szerint a vonatok november elsején az ünnepnapi menetrend szerint járnak: a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatokhoz a lehetőségekhez képest egy-két kocsival többet kapcsolnak a helyjegyek elővételi vásárlásától függően.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok élhetnek a szokásos kedvezményekkel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt október 31-én 10 órától november 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

A Volánbusz járatai október 30-án, az őszi szünet első napján a hét első tanítási szünetes munkanapján érvényes, október 31-én pedig a tanítási szünetes munkanapon érvényes menetrend szerint közlekednek. Mindenszentek napján, november 1-jén munkaszüneti napra, november 2-án, halottak napján a tanítási szünetes munkanapra, november 3-án pedig a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára vonatkozó menetrend lesz érvényben. November 4-én már a megszokott közlekedési rend, szabadnapi menetrend szerint indulnak az autóbuszok - írták.

Egyes településeken mindenszentek ünnepe és a halottak napja alkalmából tartott megemlékezések időszakában pluszjáratok közlekednek a temetők jobb elérése érdekében. A részletek a társaság honlapján érhetők el. A helyi járatok menetrendjéről a települések aloldalakon is elérhetők információk (volanbusz.hu/telepulesnev).

A HÉV-ek október 31-én, valamint november 2-án és 3-án a tanítási szünetben érvényes menetrend szerint, november 1-jén pedig a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint járnak.

Aktuális vasúti-buszos közlekedési információk itt.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×