eur:
394.71
usd:
365.92
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Fotó: Megyeri Viktor, MH Kiberműveleti Parancsnokság sajtó osztály,
Nyitókép: Fotó: Megyeri Viktor, MH Kiberműveleti Parancsnokság sajtó osztály,

A magyar honvédségnek is vannak drónos egységei

A kibertér nagyon fontos műveleti terület, amivel a Magyar Honvédségnek is foglalkoznia kell - mondta Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a Drónia Road Show utolsó állomásán

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége Drón Tagozata a Magyar Honvédség Kiberműveleti Parancsnokságával együtt szervezte meg a Drónia Roadshow-t, amely egy 5 állomásos középiskolás diákok és pedagógusok számára szóló kétnapos konferencia sorozat volt a GTTSZ Drón Tagozata, és a Magyar Honvédség társzervezésében a Kiberműveleti Parancsnokság támogatásával.

A program fővédnöke Farkas Bertalan és a Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ.

Helyszínei: Eger, Mátészalka, Kaposvár, Kecskemét, Csepel. A program a kibertér/ MI illetve ezek védelmét, valamit a drón/robotika használatának népszerűsítése volt célja és feladata.

A konferenciasorozaton 312 pedagógus és 1278 fő diák vett részt.

A programok a következő tanítási félévben folytatódnak, majd egy nemzetközi konferencia zárja az eseménysorozatot.

A Drónia Roadshow-n részt vettek még a NKE HHK előadói, a MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101.Repülő Harcbiztosító és Üzemeltető Zászlóalj, Légiforgalmi és Irányító Központ előadói, és végig velük volt a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred speciális tűzszerészei.

A rendezvények utolsó állomása a csepeli BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban volt. Kajári Ferenc megnyitójában arról beszélt, a drónok néhány éve még a tudományos-fantasztikus filmek világába tartoztak, de ma már kézzelfogható közelségbe kerültek, ezért már

a honvédségnek is vannak drónokkal, kibertérrel, információs műveletekkel foglalkozó egységei.

Felidézte: a Magyar Honvédségnél 2007-ben jelentek meg az első drónok és azóta is folyamatos a beszerzésük, egyre fejlettebb eszközöket vásárolnak, rendszeresítenek, egyre több területen. Megjegyezte: ma már nem csak a felderítésben játszanak szerepet a drónok, de például a tűzszerészek is alkalmazzák azokat.

A kibertérről szólva hangsúlyozta: az is átszövi mindennapi életünket, és a terület fontosságát jelzi, hogy a NATO-ban is önálló műveleti térként ismerik el. Ha egy velünk szemben álló fél a kibertérben intéz támadást a mindennapi életünket biztosító szolgáltatások, rendszerek ellen, annak rövid idő alatt komoly hatásai lesznek - indokolta meg, miért kell a honvédségnek foglalkoznia a területtel.

Németh Szilárd, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos arról beszélt, egyre gyorsabb ütemben fejlődnek a drónok, és már nemcsak védelmi, honvédelmi szerepben jelennek meg, de a mindennapokban is, ehhez pedig alkalmazkodnunk kell.

Pozderka Gábor ezredes, a MH Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka arról beszélt, a honvédség sem tudja függetleníteni magát a kibertértől, ezért folyamatosan fejlesztik ezt a területet az ország védelme érdekében. Felhívta a figyelmet arra,

ha a haditechnikai eszközök kommunikációs csatornáit megbénítják, akkor a harckocsik nem tudnak elindulni.

Mint mondta, biztonságosan kell tudni üzemeltetni a harckocsikat, helikoptereket, ez pedig a kiberműveleti parancsnokságon dolgozók feladata.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×