eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Az ütközés előtti pillanat látható a Dunán Budapestnél május 29-én éjjel történt hajóbalesetről bemutatott felvételen a Rendőrségi Igazgatási Központban, a főváros XIII. kerületében a Teve utcában 2019. május 30-án. Legalább heten meghaltak, amikor 29-én éjszaka egy nagyméretű luxushajó és egy turistahajó összeütközött a Dunán a Margit híd közelében, majd az egyik, a Hableány felborult és elsüllyedt 33 dél-koreai turistával és a kéttagú magyar személyzettel a fedélzetén. A rendőrség büntetőeljárás keretében, szakértők bevonásával vizsgálja a hajóbalesetet.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

"Kevés!" - Hableány-ítélet: az ügyészség részletesen elmagyarázza, miért kell nagyobb büntetés

Fellebbezett az ügyészség a Viking Sigyn szállodahajó kapitányát érintő elsőfokú bírósági ítélet ellen a Hableány-perben. Az ügyészség szerint a 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának vétsége mentén enyhének tartják az öt és fél éves fogházbüntetést. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője nyilatkozott az InfoRádióban.

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én ütközött a Margit híd lábánál a Hableány sétahajóval. A hajó kétszemélyes legénysége meghalt, a 33 fős dél-koreai csoport tagjai közül 26-an vesztek oda, egy személy pedig a mai napig nem került elő. A Hableány-katasztrófa pillanatától a Budapesti Rendőr-főkapitányság nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást, és több mint 10 ezer oldalas nyomozati irat állt össze.

"A szállodahajó ukrán származású kapitányát hallgatták ki gyanúsítottként, és az iratanyag áttanulmányozása alapján a közlekedési bűncselekmények üldözésére szakosodott VI. és VII. kerületi Ügyészség a férfival szemben halálos tömegszerencsétlenséget okozó veszélyeztetés és 35 rendbeli minősített eseti segítségnyújtás elmulasztása miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra 2019 novemberében" - idézte fel az InfoRádiónak nyilatkozva Rab Ferenc fővárosi főügyészségi helyettes szóvivő.

A hosszú tárgyalássorozat végén kedden született az ügyben ítélet, a bíróság a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező veszélyeztetésben bűnösnek mondta ki a vádlottat, és ezért őt 5 és fél év fogházbüntetésre ítélte, a segítségnyújtás elmulasztásával kapcsolatos vádpont alól azonban a bíróság a vádlottat bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ügyészség fellebbezést jelentett be a bíróság ítéletét követően.

"Az ügyészség határozott álláspontja szerint megállapítható a vádlott bűnössége a segítségnyújtás elmulasztásában is, valamint az így kiszabott 5 és fél éves fogházbüntetés az eltúlzottan enyhe, ennek jelentős emelése szükséges" - húzta alá.

Amikor a kerületi ügyészség vádat emelt - folytatta -, akkor a törvényben biztosított jogánál fogva megállapított egy 9 éves büntetést, amelyet hajlandó tudomásul venni akkor, ha a vádlott teljeskörűen beismeri a bűncselekmények elkövetését

"Figyelemmel azonban, hogy a vádlott vitatta a bűnösségét, tárgyalássorozatra került sor; az 5 és fél év, ha a segítségnyújtás elmulasztását nem állapítja meg a bíróság, az akkor sem közelíti meg a kiszabható büntetés maximumát, és álláspontunk szerint

ebben az egyébként példátlan ügyben szükséges a törvény szigorával eljárni, mondhatjuk azt, hogy a történelem folyamatában egy egyedülálló és borzasztó tragédia, és ehhez kell majd igazodnia a kiszabott büntetésnek is".

Ha az ügyészség logikáját követik, akkor a további 35 rendbeli bűncselekmény megállapítása esetén szerinte halmazati büntetés kiszabására van lehetőség, ilyenkor a büntetési tétel, tehát a kiszabható büntetés maximuma eléri a 11 évet.

"Ha ahhoz viszonyítjuk az 5 és fél évet, akkor álláspontunk szerint az kevés, nem alkalmas arra, hogy elérje a büntetési célokat" - szögezte le Rab Ferenc.

Mint az ismert, a kapitány a büntetőeljárás során többször állt kényszerintézkedés hatálya alatt, volt letartóztatásban, illetve bűnügyi felügyeletben, nem hagyhatta el a számára kijelölt ingatlant és nyomkövető eszközt is kellett viselnie.

Az ügyészek a tárgyaláson egyébként indítványt tettek a kapitány letartóztatásának elrendelésére.

"Ilyenkor a szökés veszélye miatt lehetőség van letartóztatni a vádlottat, kollégáim erre indítványt tettek, azonban a bíróság saját döntési jogával élve ezt elutasította, és fenntartotta a vádlottnak a jelenlegi bűnügyi felügyeletét" - mutatott rá.

A bíróság 6 évre eltiltotta a vízi járművezetéstől is az ukrán kapitányt. Ezzel kapcsolatban az ügyészségi álláspont az, hogy a vízi járművezetéstől eltiltást is súlyosítani indokolt.

"Az a logikánk, hogy amennyiben több bűncselekményben állapítható meg a bűnösség, akkor az egy bűncselekmény miatt kiszabott büntetés nem megfelelő, azt tovább kell súlyosítani."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Váratlan fordulat boríthatja az amerikai választást: így lehet, hogy sem Trump, sem Biden nem lesz elnök

Kísérteties módon pontosan 200 évvel ezelőtt történt olyan legutóbb, hogy sem a legtöbb választó szavazatát, sem az elektori kollégiumban legtöbb voksot begyűjtő jelöltből lett amerikai elnök. Logikus módon azt hihetnénk elsőre, hogy a "szabadság földjén" az elnökválasztás olyan szimplán működik, hogy az a jelölt arat győzelmet, akire a legtöbben adják le szavazatukat, ez azonban távolról sem így van: a döntés a tagállami delegáltakból álló elektori kollégium kezében van. Az pedig tovább bonyolítja a helyzetet, hogy ha az elektorok között nem szerez egyik jelölt sem többséget, vagy döntetlen alakul ki, akkor borul az egész rendszer, és a legvégén akár a nép akaratával szöges ellentétben lévő eredmény is születhet. Ahogy 1824-ben, ez a demokratikusságát nézve megkérdőjelezhető lehetőség idén is fennáll; sőt még az is előfordulhat, hogy nem Donald Trump és nem is Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Mindez kétség kívül óriási alkotmányos válságot szülne, de, hogy miért is lehetséges egyáltalán, most kiderül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×