eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A főváros XXI. kerülete és XX. kerülete között húzódó Gubacsi híd 2020. december 23-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Speciális EU-s forrásokra nyújt be igényt a kormány

A részleteket a kedd esti közlönybeli kormányhatározatban ismertették.

Az 1400/2023. (IX. 19.) számú kormányhatározat a közvetlen brüsszeli elosztású Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) 2023. évi CEF2 Katonai mobilitás harmadik pályázati kiírására történő benyújtásáról szól, és ahogy a címe is utal rá, katonai, védelmi célú fejlesztéseket takar, amikre részben a NATO védelmi tervének való megfelelés miatt van szükség.

A rövid határozat rögzíti, hogy az alábbi öt projektet nyújtja be javaslatként a kormány az Európai Bizottságnak, valamint Lázár János építési és közlekedési miniszter ezzel kapcsolatos feladatait – számolt be a Portfolio.

Az öt projekt a hozzá tartozó részletekkel:

  • Szolnok állomás átjárhatóságának fejlesztése polgári és katonai kettős felhasználási követelményeknek megfelelően. Itt a 48,5 milliárd forintos tervezett beruházási költség felét kéri a kormány a CEF2-ből. Mint olvasható, „a projekt részeként átépülnek a 100-as vonali fővágányok és az érintett kitérők, átalakításra kerül a távközlési rendszer, a kábelhálózat, a felsővezetéki rendszer és a biztosítóberendezések”.
  • Gubacsi vasúti híd a teherforgalom elvárásainak megfelelő átépítése a Csepeli Szabadkikötő és a logisztikai terminálok kiszolgálására. Itt a közel 45 milliárd forintnyi tervezett elszámolható projektköltségből 17,6 milliárdot kér a kormány, a többit a magyar állami büdzsé állja majd. A projektleírás a következőket tartalmazza: „A Csepeli Szabadkikötő vasúti összeköttetését a Gubacsi vasúti híd biztosítja a Soroksári úti rendező pályaudvaron keresztül a vasúti TEN-T törzshálózati 150. sz. vasútvonallal. A vasúti híd állapota rendkívüli módon leromlott, a vasúti szerelvények jelenleg 5–10 km/h sebességgel haladhatnak át rajta. A projekt műszaki tartalma magában foglalja az új Gubacsi vasúti híd és a Corvin csomópontig tartó vasúti infrastruktúra megvalósítását. (…) A fejlesztéssel lehetővé válik nagyobb tömegű katonai rakományok vasúton való eljuttatása a Csepeli Szabadkikötőbe.”
  • Kelet-magyarországi TEN-T vasútállomások alkalmassá tétele polgári és katonai kettős felhasználásra. Ez egy relatív kis büdzséjű fejlesztés, 5,3 milliárd forintnyi elszámolható költséggel tervez a kormány, aminek felét kéri a CEF2-ből. A leírás szerint „A projekt célja a vasúti infrastruktúra polgári-védelmi kettős felhasználásra való alkalmassá tétele az országos vasúthálózat azon kelet-magyarországi állomásain, amelyek a TEN-T törzshálózaton találhatók. Tervezett helyszínek: Szob, Felsőzsolca, Szikszó, Forró-Encs, Hidasnémeti, Cegléd, Szolnok, Szajol, Kisújszállás, Demecser, Záhony, Mezőtúr, Békéscsaba. (…)
  • Tatán vasúti rakodó létesítésének előkészítése. A bő 600 millió forintnyi projektköltség szűk felét tervezi a kormány a CEF2-ből megvalósítani. A leírás szerint „A projekt a Tata vasútállomás mellett kialakítandó új rakodó előkészítésére irányul. (…)
  • A NATO védelmi terve végrehajtásának érdekében közúti hidak teherbírásának növelése. Itt a nettó 6,1, bruttó 7,8 milliárd forintnyi tervezett elszámolható költségből a nettó felét kéri a CEF2-ből a kormány, a többit a magyar állami büdzséből finanszírozná. A leírás szerint „Az előkészítési és kivitelezési projekt keretében a NATO által is potenciálisan használni kívánt, hazai főutakon lévő, jelenlegi állapotukban megerősítést igénylő hidak átépítése valósul meg, teherbírás-növeléssel a polgári/katonai kettős hasznosíthatóság érdekében. E megerősítendő hidak Nyugat-Magyarországon a 74. sz. főúton (4 darab) és a 8. sz. főúton (8 darab), valamint Észak-Magyarországon a 2. sz. főúton (3 darab) és Kelet-Magyarországon az 52. sz. főúton (3 darab) vannak.”

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×