eur:
395.01
usd:
367.16
bux:
71465.94
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Elhunyt az ország legidősebb újságírója

Vasárnap délelőtt, 104 esztendős korában meghalt Tatár Imre Vas- és Aranytoll-díjas újságíró.

Az újságíró haláláról Kulcsár László, az Infovilág főszerkesztője számolt be a Facebookon, írja az Index.

Mint nekrológjában olvasható, Tatár Imre (Rabinovits Imre néven) Budapesten született 1920. január 9-én. Érettségi után az első zsidótörvény rendelkezése miatt egyetemen nem tanulhatott tovább, ezért autószerelő-vizsgát tett. 1941–44 között munkaszolgálatos, majd 1944–47 között hadifogoly volt a Szovjetunióban.

Hazatérte után 1956-ig a Szabad Nép, 1956-tól 1968-ig között az Esti Hírlap, utána 1975-ig a Magyar Hírlap munkatársa volt, majd huszonöt évig a Magyar Nemzet főmunkatársaként a külpolitikai rovatban dolgozott. Négy nyelven beszélt, a német bel- és külpolitika, valamint az európai biztonság és együttműködés kiemelkedő szakértője volt.

Századik születésnapján, 2020. január 9-én a magyar újságíró-társadalom külön rendezvényen köszöntötte a Sajtóházban a százéves Tatár Imrét, akinek könyvei népszerűek voltak, különösen nagy érdeklődést keltettek. Egy részüket utolsó éveiben írta: Ködalakok című írását például 2022-ben adták ki.

Kulcsár László szerint Tatár Imre még halála előtt nem sokkal fejezte be utolsó, életrajzi vonatkozású kötetét, ami rövidesen megjelenik.

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×