eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pexels.com

A japán lakosságnak már több mint 10 százaléka 80 év feletti

Első alkalommal emelkedett 10 százalék fölé a 80 évesnél idősebb korosztály részaránya Japán teljes népességében – közölte vasárnap, az idősek tiszteletének hétfői ünnepéhez időzítve a belügyi és kommunikációs minisztérium.

A közlemény szerint a korosztály létszáma 270 ezerrel nőtt az előző évihez képest, és ezzel elérte a 124,6 milliós Japán összlakosságának a 10,1 százalékát.

Japán lakossága gyors ütemben öregszik, az országban a világon a legmagasabb az idős korosztály részaránya. Az országban idősnek tekintett korosztály, a 65 év felettiek részaránya 29,1 százalék, ami szintén rekord, számuk pedig 36,23 millió.

Az idős korosztály részarányának rangsorában Olaszország és Finnország követi Japánt 24,5 és 23,6 százalékkal.

A 65 év feletti korosztály többsége, 56,6 százaléka nő Japánban, ami a nők magasabb várható élettartamát tükrözi. A korosztályon belül 20,51 millió a nők száma, míg a férfiaké 15,72 millió.

A 75 évnél idősebbek száma először lépte át a 20 milliós határt, 20,05 milliót számlál, ami a teljes népesség 16,1 százaléka.

Közben az idős korosztályban az aktívan munkában állók száma már a 19. egymást követő évben emelkedik, és 9,12 millióval újabb rekordot ért el, ami a korosztály 25,2 százaléka, az ország munkaerő-állományának pedig 13,6 százaléka.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×